Водіям заборонять виходити з машини без дозволу поліцейського

Водіям заборонять виходити з машини без дозволу поліцейського

Укрінформ
Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція підготували остаточну концепцію 14-ти жорстких законодавчих змін щодо розширення повноважень правоохоронців.

Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на документи, надані департаментом комунакації МВС та Нацполіції.

Як зазначається у публікації, формальним приводом для законодавчих змін стало вбивство двох патрульних поліцейських 25 вересня у Дніпрі.

Правки пропонується внести до трьох нормативних актів: Кодексу про адміністративні правопорушення, законів «Про дорожній рух» і «Про Національну поліцію».

Зокрема, внесенням змін до КУпАП пропонується посилити відповідальність водіїв за залишення місця ДТП та збільшити строки адміністративного затримання осіб, які вчинили адміністративні правопорушення. При цьому передбачається вдосконалити тимчасове затримання транспортних засобів та скасувати норми щодо наявності двох свідків при здійсненні поліцейськими огляду водія на стан алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Підготовлені в МВС зміни до закону "Про дорожній рух" встановлять обов'язок водіїв передавати, а не пред'являти правоохоронцям документи на перевірку, а також заборонять їм виходити з автомобіля без дозволу поліцейського.

Найбільшу кількість змін передбачається внести в закон "Про Національну поліцію". Пропонується, зокрема, запровадити щодо поліцейських принцип безперервності (обов'язок правоохоронців реагувати на злочини незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби). При цьому правоохоронці, які застосовують поліцейські заходи, отримують право звертатися до осіб з "обов'язковими для виконання вимогами і розпорядженнями щодо їх способу поведінки для ефективного проведення поліцейського заходу" (виключаючи злочинні вимоги).

Пропонується також запровадити додаткову підставу для зупинення транспортного засобу (у зв'язку з підозрою, що водій перебуває у стані сп'яніння або під впливом лікарських препаратів) та вдосконалити систему застосування поліцейськими спецзасобів.

Передбачено, що кожна особа, до якої звернувся поліцейський, незалежно від її правового статусу, зобов'язана "неухильно виконати вимогу поліцейського, крім виконання явно злочинної вимоги або розпорядження".

При цьому особа, яка виконала вимогу або розпорядження поліцейського, має право оскаржити його рішення або дії в установленому порядку.

Як повідомлялося, 25 вересня у Дніпрі поліцейський патруль зупинив чоловіка за порушення правил дорожнього руху. Той відкрив стрілянину по патрульних. У результаті поліцейський загинув на місці, його напарниця померла на операційному столі.

У скоєнні злочину підозрюють колишнього бійця "Торнадо" Олександра Пугачова, який перебував у розшуку за скоєння інших важких злочинів. 27 вересня суд Шевченківського району міста Дніпра обрав йому запобіжний захід – арешт строком на 2 місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-