Медики вимагали з пацієнтів гроші за безкоштовні лабораторні дослідження

Медики вимагали з пацієнтів гроші за безкоштовні лабораторні дослідження

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі правоохоронці викрили працівників медичного закладу, які отримували незаконний прибуток на проведенні лабораторних досліджень.

Про це повідомляє Департамент захисту економіки Національної поліції України.

"Оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) в Запорізькій області ДЗЕ Нацполіції викрили злочинну схему вимагання грошей з пацієнтів медичного закладу. Громадянам, які звертались по направленню до установи для проведення досліджень, лаборанти розповідали, що ті повинні сплатити їм особисто 1,2 тисячі гривень. Про результати дослідження лаборанти особисто повідомляли громадян. На додаткові запитання та обурення пацієнтів посилались на постанову уряду, відповідно до якої, начебто, ці дослідження відносяться до платних. Проте, згідно із внесеними законодавчими змінами плата за проведення лабораторних, діагностичних та консультативних послуг за зверненням громадян, що надаються по направленню лікаря, не здійснюється", - йдеться у повідомленні.

Запорізькою місцевою прокуратурою №2 було відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Під час документування протиправної діяльності до поліцейських звернувся місцевий мешканець із заявою. Працівники даного медзакладу вимагали від нього неправомірну вигоду.

В рамках кримінального провадження оперативники Управління захисту економіки та слідчі прокуратури прийшли з санкціонованим обшуком до медичної установи. Під час проведення процесуальних заходів лаборанту принесли гроші за проведення лабораторних досліджень аналізів, які вона одразу поклала до своєї кишені.

За результатами обшуку правоохоронці вилучили понад 130 тисяч гривень та 200 доларів США. Згідно вилучених журналів будь-які записи, що свідчать про отримання коштів від громадян, відсутні.

Окрім того, правоохоронці встановили, що у поточному році з обласного бюджету на державні закупівлі хімічних реактивів для проведення аналізів та лабораторних досліджень вказаним закладом охорони здоров'я виділялося понад 600 тисяч гривень. Хоча, фактично вони проводились за кошти громадян.

Працівники УЗЕ в Запорізькій області та прокуратури з'ясують, куди були витрачені бюджетні кошті. У разі підтвердження фактів їх розтрати, дії посадовців будуть кваліфіковані за ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-