4 листопада: найголовніше за день

4 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Депутати наполягають аби е-декларації подавали і громадські активісти. Новинський вилетів до Греції.  Через рік після тероракту відкривається концертний зал Bataclan в Парижі.

06.15 Санкції США проти Ірану. Обама продовжив їх ще на рік

Барак Обама прийняв рішення продовжити режим санкцій щодо Ірану. Про це йдеться в указі президента США, опублікованому на сайті Білого дому.

Зазначається, що дія санкцій, введених ще в 1979 році, триватиме ще один рік. "Наші відносини з Іраном ще не повернулися до нормального рівня. Тому режим санкцій, проголошений 14 листопада 1979 року, має продовжуватися і після 14 листопада 2016 року. У зв'язку з цим я прийняв рішення про продовження режиму санкцій відносно Ірану", - зазначається в указі.

«Укрінформ»: Попри це стосунки США та Ірану потрохи нормалізуються. Тегеран йде на поступки щодо власної ядерної програми і частина персональних санкцій вже знята. Втім, Іран вважає себе регіональним лідером і не бажає втрачати вплив на сусідів (Ємен, Сирію, Ліван). Саме цей вплив (на думку США, неконструктивний) і є підставою продовжувати загальний режим санкцій. Отаку б послідовність і санкціям щодо Росії…

09.55 Тука не вірить, що Путін дозволить США підключитись до переговорів щодо Донбасу. Каже, це популізм

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука не вірить у щирість заяви президента Росії Володимира Путіна про готовність розширити формат переговорів з українського врегулювання із залученням Сполучених Штатів. Про це він сказав в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

«Ляпнув. Поки тільки ляпнув», - прокоментував Тука слова російського лідера, сказані ним в Сочі 27 жовтня, про те, що він не проти залучення Вашингтона. Без згоди на розширення «нормандського формату» всі заклики «посадити американців за стіл переговорів» Тука вважає популізмом.

«Укрінформ»: У щирість пропозиції Путіна запросити США за стіл переговорів дійсно не віриться. Швидше за все, це робота на російське суспільство. Мовляв, нас тут агресором називають, а ми тут заради миру готові навіть Держдеп заслухати.

11.05 Світ називає українське е-декларування кроком у правильному напрямку. Це доказ того, що Київ бореться з корупцією

Електронні декларації демонструють рішучість Києва боротися з корупцією. Таку оцінку новій системі кореспонденту Укрінформу у ФРН дали у відомстві федерального канцлера. 

"Федеральний уряд вітає розкриття майнових відносин українських політиків як ще один крок у правильному напрямі", - заявив представник уряду ФРН. 

Опубліковані нині цифри свідчать, що уряд України "сповнений рішучості підкріплювати також і справами свої наміри у боротьбі з корупцією", сказав він і додав, що тепер треба сподіватися на те, що компетентні органи ретельно перевірять заяви, які надійшли, з тим, щоб виявити "будь-які порушення". 

«Укрінформ»: Світ побачив як реально живуть українські політики, відійшов від шоку і визнав, що альтернативи поки що немає. Як би соромно і бридко не було, потрібно йти далі. Антикорупційні органи України нехай тепер доводять свою доцільність, а в ЄС також хай тримають слова. Адже умовою такого «стриптизу» була, наприклад, та ж лібералізація візового режиму.

12.20 Депутати хочуть аби е-декларації подавали і громадські активісти. Вони теж керують державою і мають бути відкритими

Перший заступник голови фракції "Народного фронту" Андрій Тетерук підтримує законопроект Юрія Дерев'янка № 5318, який передбачає запровадження е-декларування для громадських активістів. Про це Тетерук повідомив у розмові з кореспондентом Укрінформу.

"Законопроект (Юрія - ред.) Дерев'янка потребує уваги, нічого страшного немає, що громадські активісти будуть також декларувати походження своїх статків, свою діяльність. Вони беруть участь в державних комісіях, призначають держслужбовців на високі керівні посади, вони впливають на подальший розвиток і керування державою. Тому не бачу жодних проблем, щоб вони були відкритими для суспільства, так як відкриває свою роботу парламент, Кабмін. Я би підтримав цей законопроект" , - сказав депутат.

Тетерук переконаний, що суспільство має знати не тільки про декларації депутатів, але й громадських активістів. "Ми відкрили реєстри, ми пройшли е-декларування, далі буде введення системного оподаткування цих статків...не бачу підстав, щоб громадські активісти ховали свою роботу. Ми їм не робимо умови гіршими за наші, не просимо бути відкритішими за парламентарів. Ми кажемо: ми зробили перший крок і пропонуємо вам зробити те саме, якщо вони цього уникають то є підстави вважати, що вони щось приховують", - сказав депутат.

«Укрінформ»: Цю реакцію депутатів називають, навіть, помстою громадським активістам. Насправді, в самій ідеї нічого погано немає. Усі знають скільки спокус виникає у людей, які отримають кошти в рамках різноманітних міжнародних програм і проектів. Крім цього, законопроект вимагатиме е-декларацій від працівників НКРЕКП і НАЗК, представників Нацкомісії з питань ЗМІ, омбудсмена. На місці усіх цих людей  ми б задекларували вже свої статки, не чекаючи на закон, аби вже сьогодні зняти усі питання.

12.25 В Харкові засудили «мінера». Він отримав два реальні роки в’язниці

Київський райсуд Харкова за наполяганням прокуратури засудив "мінера" орендованого житла до реальних - двох років в'язниці - а не умовного, як раніше, покарання. Про це кореспондентові Укрінформу розповіла начальник управління прокуратури Харківської області Тетяна Сотникова.

"За наполяганням прокуратури, колегія судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Харківської області скасувала вирок Київського районного суду, який призначив 35-річному неодноразово судимому зловмисникові покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки. Зловмисник, який у нетверезому стані "замінував" орендовану квартиру у багатоповерхівці, визнаний винним у свідомо неправдивому повідомленні про підготовлений вибух, що загрожував загибеллю людей і іншими тяжкими наслідками. Йому призначено реальне покарання – два роки позбавлення волі", - відзначила Сотникова.

«Укрінформ»: Саме так, тільки реальні строки покарання здатні протверезити армію українських «мінерів». І харківський прецедент повинен стати прикладом для інших судів. В одному лише Києві ледве не щотижня тисячі гривень збитків несуть вокзали, станції метро, магазини, суди і лікарні через моду на подібні «жарти».

13.45 Через рік після нападу терористів відкривається концертний зал Bataclan в Парижі. Першим виступатиме Стінг

Концертний зал Bataclan у Парижі, який рік тому постраждав від терактів "Ісламської держави", знову відкриється 12 листопада концертом британської зірки Стінга. Про це повідомляє Reuters.

"Таким чином ми сподіваємося вшанувати пам'ять, а також життєстверджуючий дух тих, хто загинув. Ми не забудемо про них", - наголосив 65-річний співак.

За його словами, прибутки від концерту підуть благодійним організаціям жертв терактів 13 листопада 2015 року.

«Укрінформ»: Символ повернення Парижу до звичайного мирного життя. Відкриття після реконструкції залу Bataclan – це перемога не лише над терористами, а насамперед над власним страхом. Окремий респект Стінгу, який попри ризик дав згоду виступити. 

14.10 Вперше українську дорогу утримуватимуть іноземці. Для пілоту обрали трасу Київ – Чоп

В Україні запущено перший проект по утриманню дороги іноземним підрядником. Проект розрахований на 7 років та може стати шаблоном для нової системи утримання вітчизняних доріг. Про це кореспонденту Укрінформу розповіла керівник групи управління проектами ДП "Укрдорінвест" Олена Криворучко.

За її словами, як пілотну було обрано дорогу М-06 Київ - Чоп. Загальна довжина секції дороги, що підлягає обслуговуванню, складає 187 кілометрів, із яких 42 км - це дороги першої категорії, та 145 км - дороги другої категорії.

7-річний контракт має загальну вартість €63,5 млн та фінансується ЄБРР. У рамках контракту здійснюватимуться роботи по реконструкції та реабілітації дороги, обходу населеного пункту Олеська, різного роду аварійні роботи, а також роботи зимового утримання.

«Укрінформ»: В чому ідея експерименту? В першу чергу, показати, що в Україні можливо утримувати дорогу з великим навантаженням на європейському рівні. Проект повинен дати досвід роботи українським шляховикам з іноземним підрядником та навчити нас правильно готувати трасу до зими. А це важливо, бо велика ділянка траси йде через Карпати.

15.05 Справа Новинського. Нардеп вилетів до Греції

За інформацію Служби безпеки України, народний депутат Вадим Новинський сьогодні вранці вилетів з аеропорту "Київ" до Греції. Про це голова СБУ Василь Грицак повідомив журналістам, перебуваючи з візитом в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За нашими даними сьогодні о 9.30 Новинський вилетів з Жулян зі своїм бортом до Греції", - сказав Грицак.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вже отримав подання від Генеральної прокуратури на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського.

Раніше Новинський заявляв про те, що з  паломницькою групою митрополита УПЦ МП Онуфрія відвідає Афон.

«Укрінформ»: Повернеться в Україну Новинський чи ні? Хто знає? У нас депутатам та іншим «недоторканим» автоматично надається такий люфт,  щоб «дати дьору» від правосуддя. Скільки вже сказано про те, що треба придумати механізм для запобігання подібним «фокусам»! І що? Досі говоримо...

16.20 В найближчі роки не буде підвищення пенсійного віку. Розенко вважає, що спочатку потрібно покращити життєві стандарти

Підвищення пенсійного віку для українців можна розглядати лише після збільшення тривалості їх життя. Про це у Львові заявив  віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Про підвищення пенсійного віку для українців можна буде говорити тоді, коли підвищиться якість і тривалість їх життя. Адже зараз середній вік чоловіків у нас складає 65 років, тож не можна давати пенсію людині тільки перед смертю", - зазначив Розенко.

За його словами, протягом наступних 10 років уряд буде підвищувати життєві стандарти українців і насамперед рівень медичного обслуговування, що дозволить збільшити тривалість життя у країні. "Ось тоді можна буде дискутувати щодо збільшення пенсійного віку", - резюмував Розенко.

«Укрінформ»: Віце-прем’єр вже вкотре заспокоює українське суспільство. Мовляв, підвищення пенсійного віку сьогодні не на часі. А також його немає в меморандумі з МВФ. Куди більш важливими є інші питання пенсійної реформи: єдиний принцип пенсійного забезпечення, впорядкування пільг, розширення бази для внесків у систему соціального забезпечення, справедливий податковий режим для пенсій.

17.10 Президентські вибори в США. За день до виборів є велика загроза терактів

За день до проведення виборів президента США попереджають про можливі теракти терористичного угруповання "Аль-Каїда" в трьох штатах. Про це повідомляє CBS з посиланням на джерела.

Зокрема, під особливою загрозою знаходяться штати Нью-Йорк, Техас і Віргінія. Повідомляється, що офіційного підтвердження інформації немає, проте представники ФБР заявили про готовність до запобігання терактів у країні.

 «Укрінформ»: Вибори президента США відбудуться 8 листопада. Отже, найвищий рівень загрози у понеділок 7 листопада. На щось подібне очікувалось, бо американські вибори найкращий спосіб привернути до себе увагу. Не випадково для терактів обрали і названі штати. Наприклад, штат Віргінія один з таких де може вирішитися доля президентства.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-