Рада законодавчо визначила поняття переміщені ВНЗ

Рада законодавчо визначила поняття переміщені ВНЗ

Укрінформ
Народні депутати ухвалили закон № 4718 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності вищих навчальних закладів, наукових установ, переміщених з тимчасово окупованої території та з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження".

За відповідне рішення проголосували 266 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Документом законодавчо закріплюється визначення тимчасово переміщеного вищого навчального закладу та тимчасово переміщеної наукової установи як державного, комунального чи приватного ВНЗ або наукової установи, які в період тимчасової окупації або проведення АТО, але до моменту повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України, за рішенням засновника змінили своє місцезнаходження з тимчасово окупованої території або з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, до населених пунктів на підконтрольній українській владі території.

Закон передбачає, що тимчасово переміщені ВНЗ зберігають статус національних, якщо такий вони мали до переміщення, а нормативи чисельності осіб, які навчаються в таких університетах чи наукових установах на одну посаду науково-педагогічного працівника визначається урядом з коефіцієнтом 0,8 від установлених норм. Для тимчасово переміщених вищих навчальних закладів центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки встановлює фіксовані обсяги державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою.

Крім того, законом встановлюється мораторій на виконання договірних зобов'язань та на нарахування пені і штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов'язаннями переміщених ВНЗ.

Також закон врегульовує питання припинення трудових відносин у випадку відмови від переведення на роботу в іншу місцевість та забезпечення прав та інтересів працівників, які отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи щодо реалізації житлових прав.

Як зауважив один з авторів нормативно-правового акту, народний депутат від фракції «Батьківщина» Олексій Рябчин, закон спрямований на подолання бюрократичних перепон у діяльності переміщених з Донбасу та Криму ВНЗ й наукових установ.

За його даними, наразі в Україні налічується 11 переміщених наукових установ та 18 вищих навчальних закладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-