Українці самостійно оплачують 90% вартості ліків - МОЗ

Українці самостійно оплачують 90% вартості ліків - МОЗ

Укрінформ
Українці оплачують 90% вартості ліків, і більша частина з них коштує дорожче, ніж в інших країнах.

Про це в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала під час обговорення з громадськістю питання доступності ліків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз в Україні 90% коштів на ліки пацієнти оплачують самостійно. Держава лише 10%, а з тих 90% дуже багато дорогих ліків. Багато ліків коштують дорожче, ніж у сусідніх країнах", - сказала Супрун.

Вона пояснила, що наразі в Україні не існує механізмів контролю за ринком ліків. Засобами здешевлення їх вартості можуть стати зовнішнє та внутрішнє референтне ціноутворення та реімбурсація - відшкодування коштів за ліки.

В.о. міністра зазначила, що програма реімбурсації, початок якої МОЗ та уряд анонсували з 1 січня 2017 року, перш за все спрямована на те, щоб забезпечити найуразливішим категоріям громадянам доступ до ліків.

"Ми хочемо, щоб ліки були доступні для тих, хто цього найбільше потребує. Ця доступність буде через референтні ціни, реімбурсацію. У контрактах, які будуть підписані з аптеками, будуть гарантії щодо наявності ліків на складах. Це повинно заохочувати аптеки мати ліки в наявності, і щоб виробники мали змогу брати участь у цих програмах", - сказала Супрун.

Нагадаємо, що з 1 січня наступного року уряд планує розпочати програму реімбурсації та запровадити референтне ціноутворення на лікарські засоби. Зокрема, відшкодування вартості ліків планується розпочати з препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету та бронхіальної астми. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-