3 листопада: найголовніше за день

3 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Рада спрощує держнагляд за бізнесом. Львівщина хоче стати «фабрикою Європи». Луценко просить у ВР згоди на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності.

07.00 Росія краде газ з українських шельфових родовищ в Чорному морі. Щороку це 2 млрд кубометрів газу

На шельфі Чорного моря Росія щороку видобуває 2 мільярди кубометрів газу. Про це твердять в українській компанії "Чорноморнафтогаз", повідомляє Бі-Бі-Сі.

"У Криму видобуває газ російська компанія "Державне унітарне підприємство "Чорноморнафтогаз", яка потрапила у всі санкційні списки", - розповіла голова української компанії Світлана Нєжнова. За її словами, українські активи у Криму Росія привласнила після анексії Криму в 2014 році, і тепер видобутий газ постачають на півострів.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, у свою чергу, запропонував виставити захоплені Росією шельфові родовища на конкурс для укладення угод про розподіл продукції з іноземними компаніями.

«Укрінформ»: Рано чи пізно Росія відповість та заплатить за все, що вкрала і привласнила в Криму. Найгірше, що агресор не зупиняється. Росіяни продовжують незаконні розвідувально-бурові роботи на морському шельфі України.

09.50 Тейлор Свіфт найбільш високооплачувана співачка світу. За рік вона заробила $170 млн

Американська співачка Тейлор Свіфт стала  найбільш високооплачуваною співачкою в світі за версією журналу Forbes: за рік вона заробила $170 млн. Про це повідомляє "Інтерфакс".

Видання зазначає, що більшу частину доходів приніс співачці концертний тур "1989" на підтримку однойменного альбому, що почався в травні 2015 року. Крім того, отримала високі гонорари за рекламу дієтичної газованої води Diet Coke, продукції Apple і взуття Keds.

Друге місце у рейтингу отримала Адель, чиї доходи за минулий рік склали $80,5 млн. При цьому більшу частину грошей співачка, на відміну від інших учасниць рейтингу, отримала за рахунок продажу альбомів, в основному, альбому "25", який став найбільш продаваною платівкою 2015 року.

Трійку найбільш високооплачуваних співачок у цьому році замикає Мадонна, яка завдяки своєму концертному туру заробила $76,5 млн.

«Укрінформ»: Експерти відзначають одночасний спад у заробітках «великої трійці» - Ріанни, Бейонсе, Кеті Перрі. Скажімо, лідер рейтингу минулого року Кеті Перрі в цьому році опинилась лише шостою, заробивши майже на $100 млн менше. Водночас у першій десятці найприбутковіших й досі тримаються такі «ветерани» шоу-бізнесу як Селін Діон, Дженніфер Лопес і Брітні Спірс.    

11.00 Кернес і Добкін не відповідатимуть за Антимайдан. ГПУ не знайшло фактів проти них

Михайло Добкін і Геннадій Кернес не фігурують у справі про побиття активістів харківського Євромайдану. Про це в інтерв’ю «Громадському радіо» розповів керівник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

«Ні, їхні імена не фігурують. Збирати Антимайдан - це ж не злочин. Такий факт є, але не інкримінується вчинення злочину. Є антиморальні і безчесні речі, а є злочинні. Яку статтю кримінального кодексу ви вбачаєте в тому, що вони зібрали Антимайдан?» - сказав він.

На запитання про те, чи фігурують їхні прізвища в розслідуванні епізоду, коли зіштовхнулися Майдан і Антимайдан, і чи причетні вони до фінансування «тітушок», Горбатюк відповів: «Даних, які б вказували на організацію і фінансування Добкіним і Кернесом, не встановили. Але ми вивчимо провадження, які вони (харківська обласна прокуратура - «Громадське радіо») розслідують і подивимось, наскільки вони їх пропрацювали саме з точки зору організаторів... Йдеться про той день, коли було побиття».

«Укрінформ»: Дико чути, що люди які закликали «дати в морду» Майдану, тепер, виявляється, ні до чого. Мало того, вони і нині при владі, і сміються з правосуддя. ГПУ знову завела справи лише на виконавців не вище середньої ланки (рядові міліціонери). Жодної справи проти організаторів харківських подій 1 березня 2014 року та тих, хто платив «тітушкам», досі немає.

12.35 НАТО обіцяє революцію у ЗСУ. Наша армія отримає передові технології для управління військами

У межах співпраці з НАТО Україна обговорює впровадження у Збройні Сили України системи управління військами C4ISR, що стане справжньою революцією в секторі безпеки та оборони. Про це на прес-конференції в Укрінформі на тему: "Допомога НАТО: зміцнюючи безпеку та стійкість України" заявила голова Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз.

"Допомога НАТО – це не тільки фінансові та матеріальні ресурси, це встановлення досить високої технологічної, адміністративної та ресурсної планки для подальшого розвитку сектору безпеки і оборони України, це стандарти та вимоги ефективності, які відрізняють 21-ше століття від 20-го. Наприклад  сьогодні ми намагаємось також говорити про необхідність впровадження у Збройні Сили України системи управління військами C4ISR (з використанням комп'ютерних технологій - ред.), що стане справжньою революцією для наших Збройних сил", - сказала Фріз.

Вона зазначила, що Комплексний пакет допомоги НАТО для України, схвалений 9 липня, є безпрецендентим за часів незалежності України. "Він має 13 магістральних напрямків, 40 піднапрямків, співпрацю вже з 8 трастовими фондами НАТО і таким чином відкриває можливість не лише говорити про нашу євроатлантичну інтеграцію, а й реально демонструвати певні результати на шляху реформ", - заявила Фріз.

«Укрінформ»: За два роки війни наша армія осучаснилась більше ніж за попередні 20 років. Головне не зупинятися, а йти у напрямку стандартів НАТО. Не менш важливо, поряд з підготовкою нових професіоналів, це подолання корупційних схем. Це ганьба, коли незважаючи на війну, армія й надалі потерпає від фінансових злочинів.

13.35 Реформи бізнесу. Рада лібералізувала держнагляд і контроль над бізнесом

Народні депутати внесли зміни до закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо лібералізації системи державного нагляду. За закон №2418а проголосували 232 народні обранці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, нормативно-правовий акт фундаментально переглядає засади, принципи та механізми державного нагляду і контролю за бізнесом.

"Закон робить абсолютно іншу модель державного нагляду і контролю, що має не тиснути, а забезпечувати безпеку суспільства, але виключати корупційні ризики", - сказав парламентарій.

За його словами, документом запроваджується презумпція правомірності суб'єкта господарювання, тобто у випадках, коли законодавчі норми є неоднозначними й можуть бути трактовані як на користь держави, так і на користь підприємця, вони повинні трактуватись на користь підприємця.

Він також розповів, що запроваджується інтегрована автоматизована система державного нагляду і контролю, у якій визначатимуться абсолютно всі перевірки, їх причини, результати та зміст.

«Укрінформ»: Нововведення має ліквідувати так званий план з виявлення порушень. Система перевірок має орієнтуватися на ризики. Тобто, там де є високі ризики порушень – там перевіряємо часто, а де ризики малі – там рідко. Крім цього, обмежують строк перевірок до 10 днів.

13.55 Ломаченко - у десятці найкращих боксерів світу. Українець 7-й в рейтингу журналу The Ring

Дворазовий олімпійський чемпіон, чемпіон світу серед професіоналів за версією WBO Василь Ломаченко потрапив до престижного боксерського рейтингу американського журналу The Ring. 28-річний українець увійшов до десятки кращих боксерів світу, незалежно від вагових категорій, і посідає 7-е місце, інформує сайт The Ring. 

Повністю топ-десятка кращих боксерів світу виглядає таким чином: 1. Роман Гонсалес (Нікарагуа); 2. Геннадій Головкін (Казахстан); 3. Сергій Ковальов (Росія); 4. Андре Ворд (США); 5. Теренс Кроуфорд (США); 6. Гільєрмо Рігондо (Куба); 7. Василь Ломаченко (Україна); 8. Канело Альварес (Мексика); 9. Сінсуке Яманака (Японія); 10. Карл Фремптон (Велика Британія).

«Укрінформ»: Рейтинг журналу The Ring – почесний і досить об’єктивний. Це професійна спроба визначити абсолютно кращих боксерів на даний момент серед усіх категорій. 26 листопада  Ломаченко може навіть покращити свої показники, якщо захистить свій чемпіонський титул в бою проти Ніколаса Уолтерса.

14.25 Львівщина хоче стати «фабрикою Європи». Тут завдяки західним інвестиціям відкрили чергове підприємство

Про це заявив голова Львівської ОДА Олег Синютка, вітаючи гостей XVI Міжнародного економічного форуму у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У перетворенні країни ключова роль має бути відведена Львівщині, бо це західна столиця, це культурна столиця, це місток між ЄС і всією Україною, бо це регіон, який прийняв для себе амбітний план стати "фабрикою Європи". За останній рік знаковими стали відкриття на Львівщині двох заводів компанії "Фуджікура", де працюватимуть більше 3-х тисяч чоловік. Закладено камінь під будівництво заводу "Нексанс", де уже в другому кварталі наступного року буде випускатись продукція автомобілебудування для всесвітньо відомих брендів "Ауді" і "Фольксваген", а сьогодні за участі Президента України ми відкриємо збудоване на ділянці green-field підприємство "Бадер-Україна", яке працюватиме для "БМВ", і де отримуватимуть стабільну зарплату у понад 8 тисяч гривень 1700 українців", - зазначив Синютка.

Голова ОДА додав, що в області кожного тижня уже впродовж трьох місяців відкриваються нові підприємства: від сімейних ферм і тваринницьких комплексів до деревообробних цехів і молокозаводів.

«Укрінформ»: Такі самі шанси стати «фабриками Європи» є і у Закарпаття, і Волині, і Буковини. Західним областям України простіше зацікавити інвесторів, бо ці регіони мають великий потенціал працівників із досвідом роботи в Європі.

15.30 МВС кидає виклик бандитизму. Аваков каже, що підготовлені спеціальні підрозділи

На сьогодні в Міністерстві внутрішніх справ України є всі сили і всі необхідні підрозділи для боротьби з бандитизмом і злочинністю в країні. Про це у четвер після масштабних навчань спецпідрозділів МВС в аеропорту Бориспіль заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми сьогоднішнім заходом дуже ясно наголошуємо на тому пріоритеті, про який Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав близько місяця тому - пріоритеті боротьби з бандитизмом і злочинністю. Сьогодні я можу ясно сказати - у нас є для цього всі сили, у нас готові всі підрозділи і ми продовжуємо вдосконалювати нашу систему безпеки", - сказав міністр.

"Наші хлопці, підрозділ КОРД, які тут знаходяться, як і підрозділ прикордонної служби ДОЗОР, підготовлені за найостаннішими передовими методиками. І ми горді, що вони здали іспити і отримують сьогодні сертифікати, в тому числі міжнародного зразка", - зазначив він.

«Укрінформ»: Зростання статистики злочинів і кримінальні новини ось уже третій рік лякають суспільство. Усі посилання на війну і реформи не знімають відповідальності з керівництва МВС. Дійшло до того, що уряд змушений був навіть висунути ультиматум Авакову та Деканоідзе. Мовляв, люди хочуть побачити реальні результати. В першу чергу, зниження кількості важких злочинів – вбивств і збройних пограбувань.

16.10 Хакери «злили» чергові листи Суркова. Стали відомі нові факти про план розвалу України та кадрову політику «ЛНР» і «ДНР»

Хакери виклали другу частину листів електронної пошти помічника президента РФ Володимира Путіна Владислава Суркова, в якій обговорюється план з розвалу України. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив радник глави МВС Антон Геращенко.

"Ось, наприклад, з викладеного сьогодні листування можна дізнатися, як плазують з «ДНР» - Денис Пушилін, уявивши себе чи то Черчіллем, чи то Наполеоном, надсилає Суркову варіанти поділу України на три частини - Новоросію, Малоросію і Галичину", - йдеться в повідомленні.

За його словами з листування можна також дізнатися, як у Кремлі проходить "процедура погодження маріонеток з так званих циркових урядів «ЛНР/ДНР». Або про те, як збудований бізнес/корупція із постачання палива на тимчасово окуповану РФ територію Донбасу".

"Всі ці документи - найцінніше джерело інформації, як для майбутніх судових процесів над російськими військовими злочинцями, так і для використання сьогодні нашими розвідниками, політиками і журналістами", - додав Геращенко.

«Укрінформ»: Зрозуміло, що у Кремлі і цього разу будуть усе заперечувати, а в СБУ – все підтверджувати. Коли достовірність цих листів доведуть незалежні експерти, тоді вони і стануть нашими аргументами в судових процесах над російськими військовими злочинцями. А поки що у цих листів статус цікавого чтива. Не більше.

16.40 Луценко проти Новинського. Генпрокурор просить Раду зняти з Новинського недоторканість

Генпрокурор Юрій Луценко просить Верховну Раду дозволити притягнути до кримінальної відповідальності народного депутата Вадима Новинського.  Відповідне подання Луценко оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

У поданні зазначається, що «Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Генеральної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 21 травня 2014 року за ознаками кримінальних правопорушень, за фактом перевищення влади та службових повноважень колишніми високопосадовцями (Віктором Януковичем, Віталієм Захарченком, Вадимом Новинським, Валерієм Коряком), а також іншими працівниками правоохоронних органів Києва, при незаконному позбавленні волі особистого помічника колишнього предстоятеля УПЦ МП Митрополита Київського всєя України Володимира, а саме - архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка)».

При цьому досудовим розслідуванням встановлено, що в період з вересня по грудень 2013 року «Новинський Вадим Владиславович, маючи статус народного депутата, був співучасником при вчиненні Януковичем В.Ф, Захарченком В.Ю., Коряком В.В. та іншими працівниками правоохоронних органів міста Києва, злочину проти волі, честі та гідності особи, а також у сфері службової діяльності», - йдеться у поданні.

«Укрінформ»: Новинського звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень. Про цю справу говорили вже давно і от нарешті руки генпрокуратури дійшли і до неї. Тепер подивимось чи вистачить політичної волі у Ради і наскільки аргументованими будуть звинувачення.

17.15 Президентські вибори в США. Якщо Клінтон переможе, вона може дати Україні летальну зброю

Якщо Хілларі Клінтон переможе на виборах і стане президентом США, ймовірно, що вона збереже ключові елементи політики президента Барака Обами щодо України. Про це сказав колишній посол США в Україні, експерт Brookings Institute Стівен Пайфер, передає ZN.UA.

Зокрема, вона може продовжити підтримку Києва, а також зусилля німецького канцлера Ангели Меркель в Мінському процесі. Також вона, швидше за все, збереже економічні санкції проти Росії до тих пір, поки поведінка Кремля не зміниться.

"Крім того, вона може зайняти більш жорстку позицію щодо Росії. Приміром, адміністрація Клінтон в залежності від обставин може розглянути передачу летальної військової допомоги Україні, від чого адміністрація Обами відмовилася", - сказав експерт.

 «Укрінформ»: Також Пайфер назвав ключові умови для успішної співпраці з новою адміністрацією Білого дому. Це реформи і боротьба з корупцією. Без цього Україна не зможе розраховувати на нормальні стосунки зі США навіть за умови перемоги ніби то прихильної до нас Клінтон. Ну, власне, це не новина…

Огляд Святослава Василика, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-