Рада планує запровадити медіацію як спосіб позасудового вирішення спорів

Рада планує запровадити медіацію як спосіб позасудового вирішення спорів

Укрінформ
Законопроект про медіацію як один із способів позасудового вирішення спорів ухвалено у першому читанні.

За це рішення проголосували 238 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроект передбачає запровадження на законодавчому рівні інституту медіації в Україні, визначає правові основи надання послуг медіації на професійних засадах.

Як зазначила один з авторів документа народний депутат від фракції "Батьківщина" Альона Шкрум, медіація є засобом альтернативного, мирного вирішення спорів несудовими методами з метою розвантаження судів та забезпечення збалансованих взаємовідносин між інститутом медіації та судовою системою.

"Це, фактично, структуровані переговори, коли дві сторони намагаються самостійно, добровільно обрати людину, так званого медіатора, і далі за допомогою нього вирішувати свій конфлікт", - пояснила вона.

Парламентарій підкреслила, що медіація є не обов'язком, а правом громадян на позасудове врегулювання спорів, проте не позбавляє їх можливості звернутися до суду.

Шкрум розповіла, що законопроектом планується створити реєстр медіаторів, з якого сторони конфлікту самостійно обиратимуть медіатора для розв'язання свого спору.

За її словами, планується, що юридична освіта не буде обов'язковою для медіатора, але для того, щоб стати медіатором, людина муситиме пройти визначену законодавством кількість годин навчання. Водночас медіаторами не зможуть бути судді, а також державні службовці, які були звільнені за корупційні діяння.

Крім того, відповідно до тексту законопроекту планується встановити обмеження сфери застосування медіації положенням, що вона не може бути застосована у справах (провадженнях), за якими сторони не можуть укласти мирову угоду або угоду про примирення згідно з чинним законодавством України. Наприклад, медіація не може проводитись у провадженні щодо тяжких злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-