Російського опозиціонера Дадіна катують у колонії - адвокат

Російського опозиціонера Дадіна катують у колонії - адвокат

Укрінформ
Активіст Ільдар Дадін, перший у Росії засуджений за «багаторазові порушення на мітингах», поскаржився на тортури у виправній колонії після початку голодування.

Про це повідомив його адвокат Олексій Ліпцер.

«Після цього (оголошення голодування після незаконного поміщення в штрафний ізолятор - ред.) його спочатку побили, потім підвісили в наручниках до стелі так, що він не торкався ногами підлоги. Фактично створили йому тортурні умови, щоб він відмовився від голодування і вів покірний спосіб життя у колонії, «добре поводився» з точки зору колонії, не буянив, погоджувався з тим, що з ним там роблять", - розповів адвокат.

За його словами, такі дії співробітників колонії - звичайна практика в ВК-7. Застосовуючи насильство по відношенню до ув'язнених і поміщаючи їх у штрафний ізолятор, у колонії намагаються зломити їх волю і змусити дотримуватися своїх порядків. Ліпцер також відзначив, що Дадін побоявся сказати йому про це і на зустрічі з адвокатом писав усі скарги на папері, оскільки «особисто начальник колонії говорив йому, що якщо він скаржитиметься, то "його закопають за огорожею".

Голодування Дадін почав у середині жовтня після того, як його перевели до штрафного ізолятора за нібито зберігання забороненого леза для гоління  і звернення до співробітників колонії на «ти». Ліпцер стверджує, що ці леза активісту підкинули, а сам Дадін довгий час не повідомляв про тортури, адже не довіряв колишньому адвокату.

Як повідомлялося, в 2014 році Дадіна чотири рази притягали до адміністративної відповідальності за участь в акціях опозиції. Він отримав два роки позбавлення волі за статтею 212.1 Кримінального кодексу РФ «неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування». У своїх пікетах Дадін регулярно виголошував гасла на захист України і українських політв'язнів.

Наприкінці вересня Дадіна етапували до ВК-7 у Карелії. Дружина активіста Анастасія Зотова вважає, що порушення умов утримання в колонії можуть завадити Дадіну вийти за УДЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-