Кримінальний шабаш під прокурорським наглядом

Кримінальний шабаш під прокурорським наглядом

Аналітика
Укрінформ
На Одещині скоюється найбільше в Україні злочинів, а за їх розкриттям область перебуває лише на 25-у місці

Перезавантаження правоохоронної системи на Одещині, як засвідчує практика, поки що не забезпечує очікуваного рівня профілактики й розкриття правопорушень. Криміногенна ситуація навіть ускладнилась: понад 80% зареєстрованих злочинів залишаються нерозкритими, - так заявив днями прокурор області Олег Жученко. У поліції також стверджують про зміну пріоритетів у правоохоронній роботі, але на практиці, жартують одесити, бачимо хіба що "зміну кольорів фасаду" адмінбудівлі обласного управління.

Більш того, деякі старі-нові стражі порядку, що вкотре зуміли проникнути у керівні кабінети крізь діряве сито атестаційних комісій, іноді опускаються до глумління над тими, хто щиро очікував змін на краще після Майдану, нових підходів до протидії правопорушникам. Ось, приміром, які враження винесла у жовтні від спілкування з новою поліцією одеситка Катерина Крючкова, автівка якої майже на півкузова провалилась крізь асфальт на стоянці торговельного центру"Аркадія-Сіті".

Лейтенант поліції Олексій Квятковський, що прибув за викликом на місце пригоди, чомусь навідріз відмовився складати протокол про правопорушення. "І ось я уже шостий раз прибула до Приморського відділу поліції, де два тижні складають протокол про пригоду з участю мого автомобіля, що провалився крізь асфальт. Нема більше сил терпіти: нічого не змінилось, стало ще гірше ніж раніше... Почувши докір, що я вірила у зміни після Майдану, заступник начальника відділу поліції просто в обличчя мені розсміявся: "Катерино, вам скільки років?"

Можливо, відеозапис "одкровення крізь сльози" одеської автомобілістки, яку "правоохоронці" змусили півмісяця оббивати пороги для отримання документа, що його належало видати на місці пригоди, хтось назве взірцем бюрократизму, інші скажуть "сюр по-одеськи". А депутати однієї з фракцій Одеської облради, які ознайомились у жовтні зі станом криміногенної ситуації в регіоні, вирішили ініціювати звіт очільника облуправління поліції Гіоргі Лорткіпанідзе про діяльність управлінь та служб у 2016 році на наступній 8-й сесії облради. Мотивують свою вимогу тим, що цьогорічна крива зростання рівня злочинності змушує засумніватися у спроможності правоохоронців забезпечити ефективну профілактичну та оперативно-слідчу роботу. "В області на 55% зросла кількість грабежів, на 125% - розбоїв, на 162% - зґвалтувань, на 50% - крадіжок автомобілів. Одеса скотилась у криміногенну яму. У нас стається найбільше в Україні злочинів, а за здатністю їх розкриття наші правоохоронці на 25-у місці", - йдеться в оприлюдненій заяві.

Прокоментувати ситуацію, а тим більше назвати якісь варіанти подолання кризових явищ виявились не готовими, як пересвідчився кореспондент Укрінформу, ні керівники облпрокуратури, ні поліція. З одного боку, в умовах реформування та некомплекту штатів управлінь і служб непросто організувати ефективну профілактичну та оперативно-слідчу роботу, а з іншого - надто багато правопорушень, що сталися раніше, уже можна віднести - через помилки слідства, підступність злочинців і спритність адвокатів - до категорії так званих "висяків". Скоріш за все, вважають місцеві експерти, справи "розвалять", не довівши до суду внаслідок впливу владних чинників та бізнес-структур. Причому йдеться про десятки кримінальних проваджень, відкритих за фактами завдання багатомільйонних збитків державі внаслідок злочинних махінацій на Одеському припортовому й нафтопереробному заводах, незаконних відчужень майнових комплексів, приморських земель і природних ресурсів у курортній Затоці та НПП "Тузловські лимани" тощо.

Тим часом жертвами криміналітету, що почав правити бал, стають уже не тільки пересічні громадяни й місцеві "авторитети", а й ті, хто донедавна протидіяв їм з боку держави.

Зокрема, жахлива картина постала недавно перед сусідами екс-начальника карного розшуку відділу поліції Одеси. Убивці не просто "нашпигували" майора-розшуковця у відставці свинцем чотирьох куль, а й устромили ножа в горло. У ніч на 22 жовтня спалили автомобіль керівнику Київської податкової інспекції міста, а перед тим "протягом двох тижнів не приховували стеження" за непоступливою чиновницею. Того ж тижня вчинили вбивство 42-річної матері та її 19-річної дочки у квартирі по сусідству багатоповерхівкою, де мешкав офіцер-розшуковець. А на вулиці Суворовського району два злочинці серед білого дня напали на перехожого, жорстоко побили й пограбували. На щастя, медикам вдалося врятували життя потерпілому...

Найгірше, що дедалі частіше органи поліції та прокуратури силкуються "впритул не помічати" й уникати розслідування деяких злочинів. У другій декаді жовтня обурені громадяни - керівники органів державної та місцевої влад, лідери громадських організацій Одещини - оприлюднили п'ять публічних заяв про бездіяльність місцевих правоохоронців. І досі - жодного на них реагування з боку поліції та прокуратури! Хоч у повідомленнях, як засвідчив моніторинг, були вимоги зупинити суспільно небезпечні діяння.

Зокрема, директор Національного природного парку "Тузловські лимани" Іван Русєв вимагав від правоохоронців притягнути до відповідальності керівників кооперативів "Граніт" і "Граніт-2" Могильникова і Вторенка за перекриття 3-метровою дамбою природної піщаної вирви між лиманами та Чорним морем у заповідній зоні, вчинене у ніч на 16 жовтня, всупереч рішенню суду.

"Розграбування на мільйони гривень ресурсів кефалі - важливого компоненту природних екосистем нацпарку - ставить під загрозу перспективи рибного промислу біля узбережжя України", - наголошував доктор біологічних наук Русєв.

У свою чергу, Спілка юристів Одеської області оприлюднила заяву до облпрокуратури "про порушення кримінального провадження за фактом бездіяльності поліції щодо забезпечення охорони учасників судового засідання", члени релігійної громади Білгорода-Дністровського заявили "про бездіяльність правоохоронців при виконанні комунальниками рішення міськради про демонтаж незаконної споруди на місці будівництва храму" тощо.

Особливо напружена криміногенна ситуація склалась у курортній Затоці, де при бездіяльності поліції цьогоріч тривали безкарні рейдерські захоплення і навіть спалення баз відпочинку, рекетирські нальоти на місцевих підприємців. А в середині жовтня група "спортсменів"- прибічників голови селища Зв'ягінцева, заарештованого за корупційні діяння, вчинила в супроводі представника поліції Ірини Хлівної силове захоплення селищної ради Затоки, зрізавши замки на дверях адмінбудівлі. У ніч на 13 жовтня зловмисники здійснили також зухвалий напад на оселю секретаря ради Наталії Вернигори, жбурнувши "котейль Молотова", що пошкодив автомобіль, та муляж гранати. Звісно ж, побували на місці злочину й місцеві правоохоронці, однак кримінального провадження за фактами умисного пошкодження приватного та майна громади не відкрито й досі...

Про це стало відомо з офіційної відповіді прокурора області Олега Жученка на запит Укрінформу щодо результатів розслідування за фактами підпалів баз відпочинку, захоплення земельних ділянок,  адмінбудівлі органу самоврядування і щодо того, які заходи реагування вживалися до представників місцевих органів поліції та прокуратури за останніх півроку. Однак Жученко, підтвердивши умотивовану причетність групи урядовців смт Затоки та Білгорода-Дністровського до низки корисливих злочинів, обмежився виключно констатацією злочину: за фактом "захоплення 8 жовтня невстановленими особами адмінбудівлі Затоківської селищної ради кримінальні провадження не розпочинались. Наразі вирішується питання щодо притягнення керівника місцевої прокуратури до відповідальності за незабезпечення належного досудового розслідування у кримінальних провадженнях, пов'язаних з конфліктною ситуацією щодо діяльності Затоківської селищної ради".

По суті прокурор області відбувся відпискою, бо йшлося у запиті "про результати резонансних проваджень, пов'язаних із рейдерськими захопленнями державних баз відпочинку та спаленнями їх, кількість затриманих чи арештованих за причетність до злочинів, чи передано матеріали в суд". Власне, доповісти про це Генпрокуратурі доручав Жученку ще 17 червня Генеральний прокурор, коли відповідав на запитання Укрінформу щодо виправлення криміногенної ситуації, зокрема, в курортній Затоці. У запиті агентства також містилось прохання "повідомити, чи притягнуто до відповідальності правоохоронців за тяганину з розслідуваннями, що в сукупності з безкарністю призвело до силових захоплень злочинцями адмінбудівель, знищення внаслідок пожежі документів селищної ради, значних іміджевих втрат України від зриву строків реалізації великомасштабного інвестиційного проекту з участю естонського інвестора".

І що ж з'ясувалось? Керівництво облпрокуратури упродовж чотирьох місяців... вирішує питання про притягнення керівника місцевої прокуратури Валентина Терзі до відповідальності "за незабезпечення належного досудового розслідування у кримінальних провадженнях". Іншими словами, у прокуратурі ухилились від правової оцінки резонансних правопорушень, вчинених зловмисниками на території Затоки, по суті, змирившись із тим, що через бездіяльність правоохоронців уникають покарань палії турбаз, нальотчики на адмінбудівлі місцевого самоврядування, нападники на тележурналістів, природозахисників, а також держслужбовців НПП "Тузловські лимани".

Чи ж варто після цього запитувати: хто покриває організаторів кримінальних шабашів? Чому не здійснено кадрових змін після заяви глави Нацполіції Хатії Деканоідзе про затримання одного з босів бессарабської мафії виключно силами центральних органів СБУ та ГПУ через те, що "було відомо про тісні зв'язки підозрюваного з місцевими правоохоронцями"? Чому проігноровано публічний заклик глави уряду Володимира Гройсмана до держслужбовців про забезпечення праворядку і сприятливих умов для іноземних інвесторів? Адже прем'єр-міністр висловився недвозначно: інвесторів будемо захищати, законна влада має працювати, бандити сидіти в тюрмі, а спортсмени займатися спортом, а не блокувати будівлі.

Тим часом, збитки від блокування туристичного проекту європейського інвестора в Затоці, за словами правозахисника Олександра Погорілого, на якого готували замах представники місцевої мафії, "становлять близько 100 мільйонів гривень. Арештовані селищний голова Зв'ягінцев, керівник земельної комісії Шевчук, районний архітектор Царенко та інші члени злочинної групи можуть бути причетні до незаконного відчуження понад 50 гектарів прибережних земель курорту загальною вартістю близько півтора мільярда гривень, з яких лише незначна частка - 25 мільйонів гривень - надійшла до бюджету територіальної громади".

За даними Погорілого, що очолює правничу компанію, "члени злочинного угруповання у складі більш як півсотні осіб вчинили рейдерські захоплення 15 державних та приватних баз, влаштували підпали десятків баз відпочинку, нагрівають руки на рекетирських нападах на підприємців, але з початку поточного року затримано всього двох осіб. Розпочато за цими фактами близько 50 кримінальних проваджень, однак слідчі дії не проводяться". Щупальця мафії, вважає досвідчений юрист, "простягаються не лише до кабінетів поліції та прокуратури, а й до судових інстанцій. За 9 місяців після арешту корумпованої верхівки смт Затока проведено близько 20 судових засідань, однак жодного разу матеріали кримінального провадження не розглядали по суті".

Очевидно, ці та інші факти й дали підстави голові Одеської облдержадміністрації Міхеілу Саакашвілі заявити після ознайомлення із ситуацією в Затоці, що "тут уже багато років діє організована злочинна група, яка контролює селищну раду, розкрадає землі, мимохідь замовляючи убивства й спалюючи бази відпочинку".

Після цього, здавалося б, керівники обласних правоохоронних структур уважніше вивчать стиль роботи підлеглих у Білгороді-Дністровському, Затоці, Татарбунарах, вживуть заходів для ліквідації злочинних схем, здійснять необхідні кадрові зміни. Однак насправді цього не сталося: одеські правоохоронці обмежились відрядженнями на місця злочинних посягань і констатацією безчинств з боку криміналітету.

"Для розслідування інциденту, пов'язаного з нападами та стріляниною зловмисників по державних інспекторах, журналістах і представниках дирекції Національного природного парку "Тузловські лимани" виїжджала на місця подій спільна комісія поліцейських і представників громадських об'єднань. За цими та іншими фактами правопорушень розпочато шість кримінальних проваджень", - заявили журналістам в облуправлінні поліції. І цим, власне, в ГУНП обмежились: жодного з тих, хто погрожував і застосовував вогнепальну зброю, не затримано, не арештовано й не передано матеріалів до суду...

Коментуючи на прохання Укрінформу причини зростання валу злочинності на Одещині, зокрема й у найбільш криміногенних Білгород-Дністровському і Татарбунарському районах, радник очільника Одеського облуправління Національної поліції Владислав Сердюк зазначив: "Озвучити рецепт швидкого приборкання злочинності у теперішній складній економічній ситуації не можу. Втім, переконаний, що зростання рівня криміногенності передусім пов'язане з тим, що не всі фактори були прораховані ініціаторами реформування системи МВС, у тому числі при здійсненні атестації кадрів. Друге. Необхідно вносити поправки до положень Кримінально-процесуального кодексу, що регламентують здійснення судочинства з урахуванням теперішніх складних реалій України.

Для прикладу, є чимало фактів обирання суддями стосовно громадян, яким винесені обвинувальні вироки і призначені покарання з випробувальним терміном, такої міри запобіжного заходу, як звільнення під заставу при вчиненні в цей же період нового злочину. Крім того, дається взнаки те, що реформування структур поліції розпочато у відриві від судової системи та прокуратури. А працівники поліції, передусім співробітники слідчих підрозділів, виносять рішення про відкриття проваджень чи передачу матеріалів до судових інстанцій лише за погодженням з прокурорами. І часом на практиці при цьому виникає багатомісячна тяганина, причому не завжди при погодженнях прокурори керуються виключно правовими мотивами".

Пов'язую також високий рівень криміногенності, зокрема, в Одеській області, додав офіцер-оперативник у відставці Сердюк, "із діяльністю давно створених злочинних груп, що інколи діють під прикриттям владних структур. До руйнування таких бізнес-схем місцеві правоохоронці лише приступили, і знадобиться час оперативно-слідчим підрозділам для завершення цієї масштабної роботи".

На думку експерта Ярослава Католика, "організацію протидії злочинності в Одесі справді належним чином не налагоджено. Напружену обстановку зумовила низка об`єктивних і cуб'єктивних факторів. Передусім дається взнаки погіршення економічної ситуації, саме цим деякі правопорушники, принаймні, мотивують вчинення корисливих злочинів. А з другого боку, спостерігається некомплект штату деяких підрозділів МВС, зокрема, оперативно-слідчих співробітників та дільничних інспекторів, недостатнє матеріально-технічне забезпечення, удвічі нижчі зарплати порівняно з патрульними поліцейськими тощо".

За даними експерта, частина досвідчених правоохоронців після Революції Гідності перейшла із правоохоронних органів у бізнес-структури, в яких істотно менші навантаження, а зарплата - значно вища. Ті ж, хто залишився в поліції, нерідко намагаються заручитись підтримкою впливових посадовців та місцевих корупціонерів, і при цьому дивляться крізь пальці на правопорушення останніх. Яскравий приклад - ситуація з Національним парком "Тузлівські лимани", де ланцюг покровителів тих, хто причетний до знищення національного природного багатства, тягнеться аж до високих кабінетів Мінприроди.

Приборкання злочинності в Одесі та регіоні - нагальна проблема, вважає експерт, однак впадає у вічі той факт, що "заздалегідь спланованим підсумком реалізації ініціативи фракції "Опозиційний блок" облради є висловлення недовіри керівництву обласної поліції з метою подальшого звільнення очільника облУВС - члена команди Саакашвілі".

При конструктивному ж підході депутати повинні бути зацікавлені у розробці, погодженні з правоохоронцями і затвердженні спільного плану дій заради виконання цільової обласної програми "Безпечна Одещина". Бо кому, як не членам обласної ради, належить сприяти зміцненню матеріально-технічної бази правоохоронних органів, дбати про краще нічне освітлення вулиць, установлення на них якомога більшої кількості камер відеоспостереження, забезпечення сільських дільничних інспекторів транспортом, житлом тощо. Натомість оприлюднена ініціатива щодо звіту на сесії генерала Лорткіпанідзе більш нагадує черговий раунд політичної боротьби, спробу завдати публічного удару по голові Одеської ОДА Саакашвілі, аніж депутатські прагнення змін на краще.

Михайло Аксанюк, Одеса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-