Саакашвілі став на захист історичного особняка

Саакашвілі став на захист історичного особняка

Укрінформ
Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі здійснив інспекційну поїздку в курортний район одеси - Аркадію, де будівельники готувалися знести відому архітектурну пам'ятку - колишню Дачу Докса.

Про це Саакашвілі повідомив у Facebook.

"Сьогодні я зупинив руйнування унікального пам'ятника архітектури XIX століття - Дачі Докса в Аркадії, яку міськрада віддала під знесення жадібним забудовникам (будівельній компанії "Гефест" - ред.)", - зазначив Саакашвілі.

Голова ОДА звернувся через представників ЗМІ, які його супроводжували, з закликом до одеситів не допустити руйнування: "Сьогодні мали розпочати руйнувати будівлю санаторію "Дружба", як руйнують всю Одесу... Міськрада дала дозвіл на забудову цієї земельної ділянки, незважаючи на те, що санаторій є об'єктом культурної спадщини".

"Спершу будівлю довели до такого стану, а зараз хочуть знести, щоб побудувати несмак, - показав Саакашвілі на збудовані неподалік типові житлові багатоповерхівки. - Сьогодні біля будівлі уже знаходилась спецтехніка, яка мала знести особняк", - сказав голова ОДА.

Він повідомив, що з урахуванням ситуації, підписав розпорядження "Про заходи щодо збереження об'єкта нерухомої культурної спадщини", а саме колишньої Дачі Докса, що розташована на вулиці Гагарінське плато, до прийняття під охорону держави як об'єкта історико-культурної спадщини.

Саакашвілі застеріг про відповідальність за "випадкове" падіння будівлі, як це траплялось з іншими старовинними особняками, де ведеться житлова забудова". А контроль за законністю дій будівельників та збереженням культурної спадщини лягає на мерію і прокуратуру.

"Я закликаю одеситів: прокиньтеся і допоможіть врятувати від руйнування корумпованими чиновниками великого історичного і культурного надбання Одеси, а водночас - України і Європи", - сказав голова ОДА.

Варто зазначити, двоповерховий особняк XIX століття - колишня дача дійсного статського радника Докса - був зведений в Аркадії архітектором Шеврембрандтом.  Цього року Одеська міськрада передала територію довкола особняка під забудову компанії "Гефест", що розпочала підготовчі роботи для будівництва багатоповерхівки.

Фото: Думская

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-