Держава має підтримувати винаходи українців на батьківщині – Урядовий контактний центр

Держава має підтримувати винаходи українців на батьківщині – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Інтелектуалізація виробничих процесів у всьому світі призвела до виникнення нового типу економіки – інноваційної, де першочергове значення надається знанням і технологічному прогресу. 

Тож на порядку денному постає питання ефективного захисту інтелектуальної власності, адже відсутність належного захисту приватних прав власності на результати інтелектуальної діяльності породжує високий рівень правопорушень у цій сфері. Зокрема, таких, як піратство, розповсюдження підробленої продукції, незаконне використання торговельних марок, нечесна конкуренція, що разом завдає величезних збитків особливо в галузях, де переважає інтелектуальна діяльність.

До речі, інвестиційна привабливість країни тісно пов’язана саме із належними та ефективними механізмами захисту права інтелектуальної власності, оскільки інвестор з будь-якої країни ЄС, розпочинаючи діяльність в Україні, хоче бути впевненим, що його інвестиції в об’єкти права інтелектуальної власності будуть захищені належним чином.

Тому формування надійного інституту власності, особливо у сфері інтелектуальної діяльності, що охоплює практично всі провідні галузі економіки, – це необхідна умова для побудови сучасної ринкової економіки. А також єдиний спосіб дати можливість розвиватися тим галузям української економіки, що володіють достатнім для цього науковим і технологічним потенціалом.

Для впровадження в Україні європейських стандартів життя уряд  схвалив Концепцію реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 червня 2016 р. № 402-р). Метою Концепції є створення оптимальної, якісної та ефективної державної системи правової охорони інтелектуальної власності, здатної сформувати, реалізувати прозору публічну модель подолання існуючих викликів та ризиків і запропонувати дієві інструменти сфери інтелектуальної власності як стимули для розвитку споріднених економічних та суспільних чинників.

Відтак цим документом передбачається створення Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ) як юридичної особи публічного права, що належить до сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Саме цьому міністерству довірено формування та реалізацію державної політики у сфері інтелектуальної власності, а НОІВ виконуватиме окремі публічні функції (владні повноваження) з реалізації державної політики. 

Такий підхід до інтелектуального надбання країни враховує світовий досвід щодо формування державної політики у сфері інтелектуальної власності та дає змогу створити дієву державну систему правової охорони інтелектуальної власності в Україні. Реалізація Концепції здійснюватиметься впродовж 2016-го та I кварталу 2017 року.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), найчастіше громадяни звертаються на урядову «гарячу лінію» з приводу порушення їх прав як патентовласників, порушення прав на винахід, а також щодо порядку розгляду заявки на винахід, реєстрації прав інтелектуальної власності тощо.

Так, на урядову «гарячу лінію» зателефонував заявник з Вінничини й поскаржився, що Українським інститутом промислової власності (м. Київ), куди він звернувся із заявкою на видачу патенту на генератор, не здійснювалися потрібні дії щодо дослідження наданих ним документів для отримання патенту, тобто кваліфікаційна експертиза та патентний пошук не проводилися. Чоловік просив роз'яснити порядок надання патенту, а також повідомити, які дії проводилися під час розгляду його заявки на винахід. Державною службою інтелектуальної власності України громадянина поінформовано, що після проведених експертиз заявленого винаходу (попередньої, формальної, кваліфікаційної) зроблено висновок, що винахід не відповідає промисловій придатності.

Житель з м. Маріуполь Донецької області зателефонував на урядову «гарячу лінію» щодо захисту своїх прав на винахід, який з 80-х років застосовується на виробництві при розливці сталі. Чоловік запевняв, що має патент на винахід, проте документи про його реєстрацію в журналі заводу (де він працював) знищено, наявні лише ксерокопії. Державною службою інтелектуальної власності громадянину було надано роз’яснення: розгляд спорів про порушення прав на винаходи, а також встановлення власника патенту відповідно до статті 35 Закону України «Про охорону права на винаходи і корисні моделі» віднесено виключно до компетенції суду.

Громадянин із Київщини звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням знайти підтримку місцевої влади щодо його пропозицій з розробки та втілення програми «Доступне патентування у Вишгородському районі» для сприяння там реєстрації прав інтелектуальної власності. Вишгородською райдержадміністрацією Київської області чоловікові надано ґрунтовні роз’яснення щодо повноважень і завдань Державної служби інтелектуальної власності України, повноважень представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених), а також надано їх контактні телефони.

До речі, саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, гіпсову пов’язку та багато інших корисних речей, без яких зараз не може обійтися ціла планета. За часів незалежної України список таких революційних винаходів наших співвітчизників стрімко поповнюється з кожним роком. Та, на жаль, часто ці відкриття чомусь не відомі або не цінуються на Батьківщині у той час, коли на них є величезний попит за кордоном.

За період з 21по 27 жовтня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло  165 тисяч 404 дзвінка, а також 1219 звернень зареєстровано через Інтернет.

Оперативно отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 15-45 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

На фото - концентратор сонячної енергії, розроблений харківським ученим-фізиком Олександром Сокогонем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-