Супрун обіцяє врахувати знеболюючі для онкохворих дітей у закупівлях-2017

Супрун обіцяє врахувати знеболюючі для онкохворих дітей у закупівлях-2017

Укрінформ
При укладанні договорів на закупівлю ліків за держпрограмами лікування на 2017 рік будуть враховані потреби онкохворих дітей на знеболювальне.

Про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала під час відкритої дискусії з питань надання паліативної допомоги невиліковно хворим дітям у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вже внесли морфін для дітей у програму (державних закупівель - ред.), але лише для онкохворих дітей, це лише 20% від того, що потрібно...  Ми включили їх в закупівлі 2017 року, щоб вони були доступні на державному рівні", - сказала Супрун.

В.о. міністра оброни здоров'я зазначила, що наразі існують труднощі у визначенні потреби знеболюючих препаратів для дітей, через відсутність точних статистичних даних щодо кількості дітей, яким потрібна паліативна допомога. За офіційними даними, таких маленьких пацієнтів в Україні налічується до 17 тисяч. Але це, за її слова, неточні цифри через те, що лікарі на місцях не завжди розуміють, що таке паліативний пацієнт, і в яких саме випадках потрібно надавати паліативне лікування та організовувати паліативну допомогу.

"Ми вже говорили, що мусимо створити бюджетну програму щодо паліативної допомоги, але немає розуміння (на місцях - ред.), що таке паліативна  допомога чи паліативне лікування. ...Ми не повинні говорити про паліативну допомогу як про якийсь юридичний статус, бо це є медична допомога, це клінічний статус", - зазначила Супрун.

Крім того, МОЗ вирішує, яким чином полегшити таким пацієнтам доступ до знеболювального. Наразі міністерство веде перемовини з виробниками дитячого знеболювального щодо реєстрації цих препаратів в Україні. Крім того, за словами Супрун, однією з вимог до новопризначеного голови Держлікслужби є вимога полегшення доступу невиліковно хворих пацієнтів до нарковмісного знеболювального.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-