Розгін одеського Майдану: суд залишив на волі екс-регіонала Орлова

Розгін одеського Майдану: суд залишив на волі екс-регіонала Орлова

Укрінформ
Апеляційний суд Одеської області розглянув 27 жовтня скаргу облпрокуратури на рішення суду першої інстанції про звільнення з СІЗО під заставу колишнього першого заступника голови Одеської облдержадміністрації Олександра Орлова, підозрюваного в організації масових заворушень та організації побиття "тітушками" учасників мирної акції 19 лютого 2014 року біля будівлі ОДА.

Колегія суддів заслухала апеляційну скаргу представника Одеської облпрокуратури про зміну міри запобіжного заходу підсудному Орлову, випущеному із СІЗО під заставу, та альтернативне клопотання захисту підсудного, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Обгрунтовуючи позицію про необхідність тримання під вартою підсудного, який може сховатися від правосуддя, прокурор оприлюднив належним чином оформлені свідчення екс-заступника голови Одеської облдержаміністрації Сергія Калинчука, який повідомив про те, що напередодні подій 19 лютого Орлов мав з ним розмову щодо можливості поселення в санаторіях Одеси групи людей в кількості 50-100 чоловік.

Виконуючи розпорядження, додав представник обвинувачення, "свідок  зв'язався з директорами санаторіїв, а потім надав номери їхніх телефонів Орлову, що є доказом причетності Орлова до організації поселення "тітушок", використаних для побиття учасників пікетування ОДА".

У свою чергу, адвокат підсудного Ірина Носкіна висловила думку про відсутність ризику уникнення правосуддя Орловим, що регулярно з'являється на допити та судові засідання.

Колегія суддів винесла ухвалу, з урахуванням наведених сторонами доказів, про відмову у задоволенні апеляційної скарги прокуратури щодо обрання підсудному міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на період досудового слідства.

Як повідомлялося, 22 вересня облпрокуратура повідомила Орлову про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень), ч. 1 ст.28 (вчинення злочину організованою групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією) Кримінального кодексу України. А пізніше - у незаконному перешкоджанні проведенню мітингу із застосуванням фізичного насильства, що кваліфіковано за ознаками ст. 340 Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, 19 лютого 2014 року активісти одеського Євромайдану проводили на площі перед ОДА акцію "Досить стріляти!". Коли до мітингувальників вийшов тодішній голова ОДА Микола Скорик і почав виправдовувати застосування сили та зброї проти учасників столичного Євромайдану, його освистали. Після того як Скорик повернувся до адмінбудівлі, на площу прибули кілька автобусів, з яких вийшли близько двохсот екіпірованих у захисне спорядження осіб, озброєних дерев’яними битами, кийками та металевими прутами, з наклейками на одягу "Стоп Майдан!" і георгіївськими стрічками.

Вони жорстоко побили учасників мирного пікету, в тому числі й журналістів, за повної бездіяльності присутніх на площі працівників міліції. Було розбито фото- і відеокамери журналістам, які висвітлювали акцію біля будівлі ОДА.

Фото: Думская

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-