Більше половини безробітних українців - з вищою освітою

Більше половини безробітних українців - з вищою освітою

Укрінформ
На ринку праці України існує значний дисбаланс між попитом та пропозицією.

Ринок перенасичений працівниками з вищою освітою, тож на одну вакансію юриста, економіста чи управлінця претендує низка осіб, а от працівникам робітничих професій значно легше працевлаштуватись. Про це заявив в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко на прес-конференції в Укрінформі.

“Продовжуємо констатувати значний дисбаланс між попитом та пропозицією на ринку праці України, тому підтверджуємо, що уже протягом 10 років намагаємося пропагувати саме робітничі професії. Ринок праці перенасичений юристами, економістами, управлінцями. Ми дізналися, що в Україні починає роботу найбільший міжнародний конкурс робітничих спеціальностей "WorldSkills”. Нам, як Державній службі зайнятості, це дуже цікаво, бо популяризація робітничих професій сьогодні на часі. Я б сказав, що з цим держава уже запізнилася”, - сказав Ярошенко.

За його словами, нині на вакансію державного службовця, керівника чи менеджера 17 бажаючих. Натомість, знайти роботу за робітничою спеціальністю значно легше. Найбільш запитуваними є такі робітничі професії: електрозварювальник, оператор котелень, водій, адміністратор, кухар, кравець та касир торговельних залів.

“Сьогодні більше 50% тих, хто на обліку Служби зайнятості, - саме громадяни з вищою освітою. Є регіони, де таких претендентів на отримання допомоги по безробіттю уже близько 70%”, - зауважив він.

Ярошенко розповів, що у 2016 році за направленнями Служби зайнятості близько 145 тис. громадян проходили навчання та перекваліфікацію. Так, у структурі Держслужби зайнятості функціонують Центри професійно-технічної освіти, таких в Україні 11. У цих Центрах ліцензовано 77 робітничих професій, а підвищення кваліфікації проводять більше ніж за 200 напрямками. Тривалість навчання складає близько 6 місяців. Рівень працевлаштування тих, хто закінчує такі курси, достатньо високий: працевлаштовується близько 85% осіб. Найкращу матеріально-технічну базу мають Одеський, Рівненський та Харківський Центри професійно-технічної освіти.

При цьому, в.о. голови Держслужби зайнятості також поінформував, що наразі існує така практика, коли для підприємства готують працівників, тобто під конкретного роботодавця, при цьому, на сучасному обладнанні.

“Достатньо багато ми зараз також приділяємо уваги перекваліфікації тих, хто повернувся з війни. Нещодавно у нас відбулася у Рівному велика конференція, і ми подарували кілька нових автомобілів, тому що запит на перекваліфікацію саме автомобілістів високий. Зараз купуємо туди сучасний трактор, тому що готувати спеціалістів робітничих професій на застарілому обладнанні - неефективно. Бо вони потім приходять до роботодавців і їм доводиться перенавчатися”, - наголосив Ярошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-