У Москві українець Литвинов з-за грат судиться з владою РФ

У Москві українець Литвинов з-за грат судиться з владою РФ

Політв’язні
Укрінформ
У Басманному суді Москви відбулося засідання в адміністративній справі, ініційованій українцем Сергієм Литвиновим, засудженим раніше в Росії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У своїй позовній заяві Литвинов просить стягнути більше трьох мільйонів рублів з Міністерства фінансів Російської Федерації. Відповідачами по справі також проходять Генеральна прокуратура і Слідчий комітет. Як пояснив адвокат Литвинова Віктор Паршуткин, один мільйон рублів вимагають стягнути за утримання під вартою за пізніше знятим звинуваченням у звалтуваннях і вбивствах, два мільйони - за тортури і фізичний тиск.

У первісному позові було заявлено ще 300 тисяч рублів за те, що Генпрокуратура не принесла вибачення, але представник прокуратури передала адвокату офіційний документ з вибаченнями, тому адвокат припустив, що дана сума компенсована точно не буде. Також адвокат не впевнений, що суд задовольнить компенсацію в частині тортур, оскільки свідчення самого Литвинова вельми неоднозначні. З приводу компенсації в один мільйон рублів Паршуткин висловлює оптимізм: "У частині майже річного сидіння за безглузді звинувачення тут це, звичайно, обов'язково буде задоволено".

Засідання було перенесено суддею через те, що, на її думку, вимоги позивача необхідно уточнити - їй не зрозуміло, з кого саме позивач хоче отримати компенсацію і яку саме суму. В свою чергу адвокат заявив, що суддя навмисно затягує процес. Наступне засідання відбудеться 15 листопада.

Як повідомлялося, Литвинова було затримано влітку 2014 року за звинуваченням у "незаконних методах ведення війни". Йшлося про вбивство кількох десятків мирних мешканців Луганської області, які він нібито вчинив, перебуваючи у складі добровольчого батальйону "Дніпро-1". Проте захист довів, що "жертв" Литвинова ніколи не існувало. Після цього Слідчий комітет РФ зняв зазначені звинувачення і залишив українцю "лише" грабіж. Його засудили до 8,5 років ув'язнення.

Сергій Литвинов нещодавно був етапований на місце відбування покарання в колонії №15 у місті Батайськ в Ростовській області. Консул України Геннадій Брескаленко розповів, що ростовська консульська служба вже відвідувала Литвинова в колонії. Йому передали продукти і поклали гроші на тюремний рахунок, щоби він міг замовити предмети першої необхідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-