Зниклі безвісти в зоні АТО

Зниклі безвісти в зоні АТО "застрягли" в базах розшуку - активіст

Укрінформ
Керівник громадської організації "Мирний берег" Геннадій Щербак вважає, що документування порушень прав людини в зоні військового конфлікту в Україні має вестися своєчасно і більш ретельно.

Про це він заявив у вівторок в ході презентації в Укрінформі Центру документування порушень прав людини, повідомляє кореспондент агенства.

"Я хотів би виступити на захист документування інформації про порушення прав людини. Буквально перед від'їздом сюди я зайшов в інформаційну базу і проаналізував, що 12 осіб, які вийшли з полону, не були задокументовані як носії серйозної інформації. Хтось із них вже загинув, хтось знову пішов воювати, але той факт, що вони були в полоні, у того ж Безлера, своєчасно не задокументований. Тобто, ми втратили серйозну інформацію", - повідомив Щербак.

За його словами, організація "Мирний берег", яка два роки займається збором інформації про порушення прав людини на сході України, стикнулася з тим, що слідство не завжди ефективно розслідує зникнення людей.

"Справи безвісти зниклих затягуються, слідство проводиться не своєчасно. Ми стикалися з тим, що слідчий відкриває справу і не знає, що робити далі. Він не має ніякої інформації по суті справи навіть для родичів зниклого", - зазначив Щербак.

На думку глави Української Гельсінської групи Олександра Павличенка, є інший бік проблеми осіб, які зникли безвісті і вийшли з полону.

"Неефективність супроводу  тих, хто вийшов з полону, і в тому, що вони стоять у базі розшуку, якщо було оголошено про їх зникнення, а цих баз кілька, як мінімум дві: МВС та Національної поліції. І спроби вийти з баз розшуку неефективні", - повідомив Павличенко.

За його словами, він знає випадки, коли на вулиці правоохоронці зупиняють людей, які досі значаться у базі розшуку як зниклі безвісти.

"Це приклад неефективності системи супроводу осіб, які вже були жертвами і зараз б'ються протягом кількох місяців, намагаючись вийти з цих баз розшуку. Ми їм допомагаємо, але це ще одна проблема, на яку б я звернув увагу", - повідомив Павличенко.

Як вважає правозахисник, такі організації, як "Мирний берег" Геннадія Щербака, можуть вирішувати проблеми безвісти зниклих.

"Організація Щербака має найбільший з усіх ресурс задокументованих фактів - близько трьох тисяч. Це величезний і унікальний для України ресурс. Таких організацій повинно бути більше", - зазначив Павличенків.

Нагадаємо, у вівторок в Укрінформі презентували Центр документування порушень прав людини в зоні військового конфлікту і на тимчасово окупованій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-