В уряді обіцяють скласти

В уряді обіцяють скласти "чорні списки" дорожних компаній

Укрінформ
Міністерство інфраструктури планує скласти рейтинг, у тому числі "чорний список", компаній, які мають досвід будівництва автошляхів.

Про це в інтерв'ю "ТСН" розповів міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"Ми хочемо скласти так зване рейтингування компаній. Ті компанії, які мають належний досвід роботи, які мають відповідну техніку, кількість робітників, мають право займатись ремонтом доріг державного значення. З меншим досвідом – мають право робити роботи місцевого рівня. Щойно засновані – 1-2 робітники з асфальтовим катком – будь-ласка, ремонтуйте доріжки в парках, вчіться. Відпрацьовуйте, тоді можете перейти на щабель більше. Окреме питання зі складанням "чорних списків". Багато є компаній, які виграють тендери та нічого не роблять. Це відбувається з різною метою – або для того, щоб зірвати та надати місце конкуренту, або вони переоцінюють свої сили. Ми хочемо цю практику припинити", - зазначив Омелян.

За його словами, підстави для складання подібних рейтингів ще мають бути затверджені законодавчо. Зокрема, такі ініціативи передбачають законопроекти, що винесені на День інфраструктури у парламенті 3 листопада.

"Мають бути на законодавчому рівні затверджені умови потрапляння в ці списки. Якщо компанія умов не виконує, то не може брати участь у торгах протягом певного періоду. Це стимулюватиме ринок та дасть можливість з'явитись новим гравцям", - зазначив міністр.

В рамках зазначених законодавчих ініціатив Укравтодору планується залишити лише функції із замовлення послуг та проведення тендерів.

"Я вірю, що децентралізація Укравтодору, яка теж є частиною великого пакету законодавчих змін, що розглядатимуть в інфраструктурний день в парламенті, приведе до того, що Укравтодор стане мобільною маленькою агенцією, яка займатиметься виключно замовленням послуг та проведенням тендерів. Всі інші речі – виконання робіт та контроль якості – будуть віддані у незалежні руки", - повідомив Омелян.

Як повідомлялося, 3 листопада у Верховній Раді України відбудеться День інфраструктури, під час якого мають бути розглянуті законодавчі ініціативи Міністерства інфраструктури України. На розгляд депутатів буде винесено близько 20 законопроектів у сфері реформування транспортної інфраструктури: про Дорожній фонд, електронний квиток, ринок таксі, габаритно-ваговий контроль, безпеку вантажних перевезень, децентралізацію Укравтодору та інші законопроекти, ухвалення яких покликане переламати ту ситуацію, яка наразі відбувається в автодорожній, залізничній та водній галузях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-