В Україні порушується право дітей на здорове життя – МОЗ

В Україні порушується право дітей на здорове життя – МОЗ

Укрінформ
Вакцинація дітей є питанням національної безпеки та знаходиться у сфері відповідальності всього суспільства.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун сказала під час круглого столу, присвяченого проблемам імунізації в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Право українських дітей на здорове життя жорстко порушується у нас в Україні, бо наші діти не вакциновані. Вони хворіють на недуги, які вже давно забули в цивілізованих країнах світу. Це питання національної безпеки України, питання здоров'я не поодиноких дітей, а всіх дітей та дорослих. Це відповідальність лікарів, суспільства, міністерства, щоб в питаннях вакцинації базуватися на доказовій медицині, а не на міфах щодо вакцин",  - сказала Супрун. 

В.о. міністра зазначила, що зараз в Україні реєструються випадки хвороб, яких вже давно немає в європейських країнах. Так у період з 2011 по 2015 рік було зафіксовано 15 випадків захворювання на правець серед дітей. Тільки за 2016 рік було 4 повідомлення про захворювання серед дітей на цю хворобу. Загалом рівень імунізації населення знижувався з 2009 року. Так, станом на 2015 рік від поліомієліту було вакциновано 39% дітей, від туберкульозу - 11%, від кашлюку, дифтерії, правця - менше 2%, проти вірусної гемофільної інфекції - 45. Загалом рівень імунізації населення на сьогоднішній день становить 50%, тоді як за рекомендаціями ВООЗ охоплення щепленням повинно становити  90-95% населення.

Супрун наголосила, що наразі є нагальна необхідність імунізації не лише дітей першого року життя, а й тих дітей, які не отримали щеплення, починаючи з 2009 року, через відсутність вакцин або з інших причин. Зараз міністерство, за її словами, планує розпочати роботу зі збору даних щодо кількості дітей, які не отримали вчасно щеплення за національним календарем щеплень, та відповідно коригувати державне замовлення щодо закупівлі вакцин.

Вона наголосила, що наразі відповідальність за імунізацію дітей та населення спільно несуть як уряд, так і лікарі, які повинні правильно інформувати батьків щодо необхідності вакцинації та можливих наслідків, а також батьки, які повинні усвідомлювати ризики, що виникають внаслідок відмови від щеплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-