Юристи розповіли про дієвий механізм оскарження вимог колекторів щодо валютних кредитів

Юристи розповіли про дієвий механізм оскарження вимог колекторів щодо валютних кредитів

Укрінформ
Більшість колекторних компаній, які пачками викуповували проблемні валютні кредити у банків, не мають валютних ліцензій.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив президент ЮК «Головко і партнери» Дмитро Головко.

«Чинне законодавство передбачає можливість переуступки проблемних кредитів від банків іншим фінансовим організаціям. Але юридичних нюансів маса. Наприклад, більшість фінансових компаній, які викуповували у банків валютні кредити пачками, не мають валютної ліцензії. А це означає, що вони не мають права приймати від позичальника платежі у валюті», - розповів Головко.

Експерт наводить приклад - якщо кредитний договір у позичальника укладено до 2030 року, то колектори не можуть змусити його погасити кредит достроково. Фактично людина має повне право прийти у факторингову компанію, яка викупила його кредит у банку, заплатити свою заборгованість за кредитом і далі платити щомісячно, наприклад, по 500-700 доларів, як спочатку було передбачено графіком платежів за її кредитом.

«Тільки чи мають право приймати ці платежі колектори? Так, у нас зараз не можна кредитувати у валюті, але валютні кредити видавалися до заборони. Відповідно, людина може прийти і сказати: а я хочу сплатити 700 доларів за свій кредит. А факторингові компанії, які викупають «проблемку» у банків, як правило, не те що не мають валютної ліцензії, вони взагалі не мають права приймати кредитні платежі. Більш того, деякі контори, які купують проблемні кредити, інколи не мають навіть статусу фінансової організації – відтак взагалі не мають законного права працювати з позичальниками», - поінформував Головко.

Юрист підкреслив, що ці факти є приводом для оскарження факту переуступки банком боргу позичальника колекторської компанії.

«Не можу сказати, що цей факт можна дуже легко оскаржити. Головна складність –  отримати від колекторів інформацію, чи є у них відповідні ліцензії. Як правило, факторинг не надає цю інформацію. Але поборотися можна. А коли колектори поводяться дуже грубо – можливо, це єдиний вихід для позичальника», - вважає Головко.

За словами юриста, позитивна судова практика з цього питання вже існує в Україні - коли суд ставав на бік позичальника і визнавав факт переуступки його кредиту факторинговій компанії незаконним. Проте таких рішень поки небагато, тільки з однієї причини – не так багато людей звертаються з цього питання до наших судів.

«Знову ж таки, позичальник має чітко розуміти, від чого його врятує цей позов до суду. Це рятує тільки від терору колекторів. Від боргу за  кредитом він не врятує. Тому потрібно розставляти пріоритети, розуміючи, що судова тяганина зараз справа не з дешевих через істотне збільшення ставок судового збору. З іншого боку, коли колектори зрізають замки в квартирах, жорстко тероризують позичальника, намагаються перереєструвати квартири на себе – можливо, це єдиний спосіб захиститися від них», - резюмував Головко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-