НСЖУ рекомендує українським журналістам не їздити до Росії

НСЖУ рекомендує українським журналістам не їздити до Росії

Укрінформ
Національну спілку журналістів України (НСЖУ) турбує ситуація з обшуками у журналістки та позаштатного кореспондента телеканалу "112 Україна" Ксенії Бабич на тлі арешту кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це сказав перший секретар, в.о. голови НСЖУ Сергій Томіленко, повідомляє сайт Національної спілки журналістів.

"Нас дуже турбує ця ситуація, яка зараз стала відома, про обшуки у спецкора "112 каналу", на тлі грубого арешту Романа Сущенка. Зараз редакційний колектив хоче отримати більше інформації у цій справі. Я написав запит у Союз журналістів Росії з проханням, щоб вони підключили правозахисників і свої певні канали отримання інформації. Згодом, коли інформації буде більше, я буду звертатися в Міжнародну федерацію журналістів, щоб ми теж отримали певну заяву стурбованості і солідарності від наших колег. Зараз головне - максимальна увага до цієї справи. Робота українських журналістів у РФ на сьогодні небезпечна", - заявив Томіленко.

Він також підкреслив, що НСЖУ рекомендує українським журналістам утриматися від поїздок в особистих справах чи по роботі до Росії.

"Вони повинні перестрахуватися та отримати всі акредитації", - зазначив в. о. голови НСЖУ.

Як повідомлялося, сьогодні у Москві оперативники Слідчого комітету провели обшуки в квартирі прес-секретаря "Правової ініціативи", позаштатного кореспондента телеканалу "112 Україна" Ксенії Бабич.

Обшук проходив до світанку у рамках справи стосовно прес-секретаря "Правого сектору" Артема Скоропадського.

Потім Бабич забрали на допит до СК РФ.

Адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін, коментуючи обшуки у Бабич, заявив, що зараз будь-якому українському журналісту знаходитись у Москві небезпечно.

Нагадаємо, що 30 вересня у Москві був затриманий власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко, куди він прибув з приватною поїздкою.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона не відповідає дійсності.

Як повідомлялося, 30 вересня Слідчий комітет Російської Федерації (СК РФ) порушив кримінальну справу стосовно лідерів «Правого сектору» Дмитра Яроша і Андрія Тарасенка, керівників цієї організації Андрія Стемпицького, Валерія Воронова, Артема Скоропадського та інших. Їх обвинувачують в екстремізмі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-