У Стеця кажуть, що будь-яку інформацію можна отримати з відкритих джерел

У Стеця кажуть, що будь-яку інформацію можна отримати з відкритих джерел

Укрінформ
Журналіст або будь-який громадянин у часи Інтернету та соціальних мереж має можливість узяти інформацію, яка його цікавить, з відкритих джерел, якщо є навички логічно мислити.

Таку думку висловив заступник міністра інформаційної політики України Артем Біденко під час презентації в Укрінформі результатів проекту для журналістів та блогерів з пошуку та обробки інформації з використанням новітніх технологій, методик медіа-розвідки журналістських розслідувань – OSINT (Open Source Intelligence - розвідка на основі відкритих джерел), повідомляє кореспондент агентства.

"Не треба мати п’ять докторських ступенів, не треба бути надзвичайно розумним та мати якісь спеціальні інсайди у службах безпеки різних країн. Усе можна дістати з відкритих джерел. В епоху Інтернету та соціальних мереж фактично все можна дізнатися та довести", - сказав Біденко.

Звичайно, додав він, для цього треба працювати, вміти логічно мислити та розумітися на сучасних технологіях.

Як наголосив керівник проекту OSINT Academy, директор Інституту Постінформаційного Суспільства, радник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін, саме визначати головне у великій кількості інформації протягом року в рамках цього проекту вчили журналістів, блогерів, громадських активістів, представників прес-служб і всіх, хто створює і поширює контент з важливих для українського суспільства питань.

"По будь-якому об’єкту, який вас цікавить можна найти у відкритих джерелах інформацію, не маючи спеціальної підготовки розвідника, ні доступу до таємних баз даних, а маючи лише здоровий глузд та працюючи із онлайн методиками", - сказав він, додавши, що 80-90% даних лежить на поверхні.

За його словами, за рік вже відбулося 25 безкоштовних тренінгів у 20 містах України (понад 1000 учасників). "На сайті OSINT можна знайти відео навчального характеру, які можна подивися й на YouTube. Ці ролики розповідають про технології, інструменти, методики та технології, якими можна здобувати інформацію. Йдеться як загалом про сервіси соцмереж та пошуковиків, так і безпосередньо про відкриті портали сервісів української державної влади, баз даних", - сказав Золотухін.

Він також зазначив, що у рамках OSINT вийшло понад 200 публікацій, відеорепортажів, навчальних статей та підкастів, відеоефірів на теми боротьби з корупцією та ознайомленню українців з методами боротьби в інформаційній війні.

Крім того, запущено інформаційний ресурс (http://postinformation.org.ua/) з метою допомогти людям стати більш стійкими до інформаційних загроз. Створено й розповсюджено бібліотеку відкритих джерел.

Керівник проекту запевнив, відео не є "сухою" теорією: "Більшість курсу побудована на практичних конкретних особах та компаніях, про які інформацію можна отримати. Ми проводимо і свої розслідування та публікуємо їх".

Золотухін відзначив, що на цьому робота не припиняється. Студентам, журналістам, активістам та усім, хто дійсно цікавиться розслідуваннями, вже незабаром можуть запропонувати взяти участь у низці розслідуваних проектів.

Всеукраїнський освітній проект OSINT Academy організований Інститутом постінформаційного суспільства за сприяння фонду European Endowment For Democracy та Міністерства інформаційної політики України.

Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-