Розстрочка за комуналку є й на Заході - Коболєв

Розстрочка за комуналку є й на Заході - Коболєв

Укрінформ
На Заході існує механізм оплати комунальних послуг у розстрочку. В Україні необхідно лише визначити, хто буде компенсувати НАК "Нафтогаз України" касовий розрив, що виникне через розстрочку.

Про це в інтерв’ю "5 каналу" сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Теза, що багато людей не можуть платити, не відповідає дійсності. Якщо ми подивимося на систему субсидій, то вона захищає близько 6 млн сімей. На нашу думку, це найбільш ефективний механізм захисту споживачів. Механізм розстрочки обговорюється приблизно рік. Певним категоріям споживачів зручніше платити круглий рік однакову суму", - сказав Коболєв.

За його словами, такий механізм оплати існує на Заході.

"Проблема тільки в тому, хто буде покривати касовий розрив постачальників газу. Нафтогаз цієї зими не отримає певну суму грошей, яка буде доотримана пізніше. Гроші мають вартість у часі. Відповідно, хтось має покрити цю різницю. Уряд та Нафтогаз обговорюють – хто саме", - додав голова правління НАК.

Коболєв зазначив, що у Законі "Про ринок природного газу" сказано: якщо на компанію покладають спеціальні зобов’язання, які вимагають певних витрат, то на це повинна йти компенсація з держбюджету.

"З іншого боку, Нафтогаз та держава мають велику кількість спільних грошових потоків, це податки, це кредити, що беруться під державну гарантію. Держава і Нафтогаз повинні знайти шлях, яким чином компенсовувати розстрочку", - наголосив Коболєв.

На його думку, не варто очікувати кризи неплатежів від населення.

"Ці реформи є неприємними, але від них нікуди не подітися", - підкреслив Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-