В Україні від раку молочної залози щогодини помирає одна жінка - Супрун

В Україні від раку молочної залози щогодини помирає одна жінка - Супрун

Укрінформ
Найпоширенішим онкологічним захворюванням серед жінок є рак молочної залози. Кожної години від цього захворювання в Україні помирає одна жінка.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій Всеукраїнському дню боротьби з раком молочної залози  розповіла в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

"Кожної години в Україні від раку грудей помирає одна жінка. Це означає, що щороку від цієї хвороби помирає 9 тисяч жінок, а за 25 років незалежності - понад 220 тисяч жінок. Це ще одна неоголошена війна, де поки що перемагає хвороба, і головна причина високої смертності - це пізнє звернення до лікарів", - сказала вона.

За словами Супрун, в Україні після виявлення онкозахворювання лише 60% пацієнтів проживають наступні 5 років. У країнах Європи ця цифра становить 85%, у США - до 90%. А саме рак молочної залози займає перше місце в структурі смертності жінок від онкозахворювань. Лише у 2014 році в Україні було зареєстровано понад 13 тисяч нових випадків цієї патології, і чверть жінок, які захворіли на рак грудей - репродуктивного віку. Зараз на обліку в онкодиспансерах перебуває 134 тисячі жінок з діагнозом "рак молочної залози".

Уляна Супрун зауважила, що наразі в системі охорони здоров'я йдуть реформи, покликані в тому числі змінити й систему фінансування цієї сфери, коли основна частина коштів направлялася на лікування хвороб, а не на попередження їх розвитку. За її словами, в подальшому буде більше уваги приділятися саме превентивній медицині, в тому числі ранній діагностиці хвороб.

В.о міністра охорони здоров'я закликала жінок не зволікати і обов'язково звернутися до маммолога, зазначивши, що сама щорічно проходить таке обстеження.

"Я хочу звернутися до всіх українок, як жінка. В нашій системі є багато проблем, і ми це розуміємо. Немає достатнього доступу до маммологів, маммографічних апаратів. Але ми мусимо розуміти, що це не тільки проблема системи, яка не бере на себе відповідальність. Це відповідальність кожного з нас. ... Я закликаю кожну жінку відвідати лікаря, переконатися, що вона здорова. Також закликаю чоловіків заохочувати своїх жінок, матерів, подруг пройти маммографію. Це важливо для вас, щоб ваші жінки були здорові", - сказала Супрун.

Як зазначив на прес-конференції завідувач хірургічного відділення Київського міського онкоцентру Микола Анікусько, проходити обстеження у маммолога повинні всі жінки, незалежно від віку, навіть якщо у них немає скарг на стан здоров'я. До 40 років проводиться ультразвукове обстеження, і, в разі виявлення проблем за направленням лікаря, діагноз уточнюється за допомогою обстеження на маммографі. Жінки віком від 40 років повинні пройти обстеження на маммографічному апараті і повторювати його кожні два роки. Крім того, він наголосив, що дуже велике значення для профілактики всіх онкологічних захворювань має спосіб життя.

"Це відмова від куріння, фізична активність, зменшення кількості жирів та введення у раціон волокон, санація хронічних джерел інфекцій, зменшення сонячного впливу. Все це дає дуже гарні результати. Тільки використовуючи ці п'ять правил ВООЗ, є можливість зменшити на 43% ризик захворіти на рак у цілому", - сказав Анікусько.

Всесвітній день боротьби з раком грудей проводиться щорічно 15 жовтня. З 2005 року в Україні таким днем вважається 20 жовтня.

Фото: Юрій Ільєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-