Богомолець закликає МОЗ адресно допомагати учасникам бойових дій

Богомолець закликає МОЗ адресно допомагати учасникам бойових дій

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець закликає МОЗ перейти на адресну допомогу кожному конкретному пацієнту учаснику бойових дій.

Про це вона завила під час парламентських слухань на тему: «Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їх родин: стан і перспективи», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Всі учасники бойових дій отримали право на безоплатне одержання ліків та виробів медичного призначення за рецептами лікарів. Однак це право не завжди можливо реалізувати. Тому прошу включити у Резолюцію парламентських слухань доручення МОЗ запровадити в Україні європейську модель забезпечення лікарськими засобами при амбулаторному лікуванні шляхом повернення коштів за ліки. Тобто, перейти на адресну допомогу кожному конкретному пацієнту - учаснику бойових дій", - сказала Богомолець.

Вона також зауважила, що є проблеми і у питаннях зубопротезування. Для вирішення цієї проблему Міністерству охорони здоров'я слід провести розрахунок щодо обсягу коштів, необхідних для забезпечення зубопротезування учасникам АТО з використанням сучасних технологій та ініціювати виділення коштів з держбюджету.

Державою гарантовано право на отримання послуг психологічної реабілітації учасників АТО. "Нами підготовлені тисячі фахівців із психологічної реабілітації. Держава виділила на це 50 млн. Однак, частина була використана без цільового призначення, частина розкрадена,.. що є злочином перед нацією і державою, бо понад 70 відсотків учасників АТО потребують психологічної реабілітації", - наголосила депутат.

Богомолець також додала, що досі немає єдиної цільової програми щодо психологічної реабілітації та адаптації учасників АТО. Якщо після лікування людина не має роботи, не адаптована до життя у суспільстві, виникають суїцидальні настрої. Тому Кабміну треба виділити необхідні кошти на реалізацію цільової програми щодо психологічної реабілітації та адаптації учасників бойових дій.

На сході України вже поранено понад 13 тисяч осіб і кожен з цих людей потребує медичної, психологічної, соціальної підтримки, сказала голова комітету. Більше 4 тисяч учасників антитерористичної операції вже отримали статус інвалідів війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-