Релігійні громади повинні мати право вибору конфесії - Мінкульт

Релігійні громади повинні мати право вибору конфесії - Мінкульт

Укрінформ
Законопроект № 4128 ("Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації") допомагає розв'язати гострі конфлікти, які постійно виникають між релігійними громадами в Україні.  

Таке переконання висловив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Зміни до 8-ої статті (Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" - ред.) допомагають розв'язати одну з найконфліктогенніших точок у нашому сучасному релігійному житті. Протягом останніх 1,5 року ми зафіксували 150 точок в Україні, де громада намагається знайти нову ідентичність. Такі переорієнтації в 20-30% відбуваються безболісно. Але в третині точок виникли дуже драматичні конфлікти. Цей законопроект спрямований на вирішення глобальної проблеми, яка є в релігійному середовищі нашої держави. А ті, хто виступають проти цього законопроекту, насправді хочуть, щоб ми зберегли конфліктність", - сказав Юраш. 

Він уточнив при цьому, що переорієнтація відбувається не тільки з УПЦ. 

"Це глобальна проблема. І ті, хто каже, що цей законопроект зорієнтований тільки на одну конфесію, свідомо спекулюють і маніпулюють", - підкреслив він. 

Водночас він додав, що опоненти законопроекту у своїх судових рішеннях майже ніколи не говорять про закон.

"Законодавчої площини для них просто не існує. Усі судові позови, в рамках яких зараз стихійно, хаотично вирішуються ці питання, нанизані навколо питань власності на приміщення. Питання забезпечення прав віруючих, дотримання європейських стандартів насправді підміняють питанням власності", - підкреслив представник Мінкультури. 

Його також обурив факт, що з боку опонентів цього законопроекту є спроба створити альтернативне експертне середовище.

"Це персоналії, яких раніше ніколи не помічали і не знали у цій сфері. Це штучна реальність, штучне заперечення, штучні аргументи, штучні репрезентанти, яких ніхто у сфері наукового експертування ніхто раніше не бачив", - зазначив Юраш.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-