УПЦ МП через суди блокує перехід церков до Київського патріархату - експерт

УПЦ МП через суди блокує перехід церков до Київського патріархату - експерт

Укрінформ
Законопроект № 4128 ("Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації"), що докладно прописує, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади, викликав великий спротив УПЦ в єдності з Московським патріархатом.

Таке переконання висловив Олександр Саган - професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАНУ - під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Опоненти законопроекту нагнітають ситуацію з тим, щоб максимально заблокувати прийняття змін. Це наштовхує на думку, що законопроект надзвичайно точно відповідає реаліям і створює реальний механізм переходу, коли є великий опір саме від конфесії, яка передбачає найбільший вихід із її юрисдикції. Це УПЦ в єдності з Московським патріархатом. На сьогодні це для них найбільша проблема", - підкреслив Саган.

Він додав при цьому, що їм вдалося за цей рік фактично заблокувати перехід або вихід людей з юрисдикції УПЦ. 

"Якщо торік ми спостерігали хоч якісь порухи в цьому напрямку, то на сьогодні це фактично заблоковано судами. Деякі судді працюють з перевантаженням, справи відсовуються. Є села, які судяться вже 1,5 року, як кілька сіл у Тернопільській області", - сказав науковець. 

За його словами, з 2005 року тягнуться судові рішення в деяких громадах. Зокрема в Острозі майже 99% членів громади постановили перейти з Московського патріархату в Київський. І дві людини заблокували це рішення через суди і позицію певних чиновників. Тож люди не змогли за собою закріпити храм, фактично опинилися на вулиці і сьогодні будують собі інший храм. І подібні історії в Україні - не рідкість. Тому потреба в цьому законі надзвичайно велика. 

"Цей законопроект дає дуже реальний і дієвий механізм щодо реалізації і вирішення саме таких проблемних питань", - наголосив Саган. 

Він також зазначив, що УПЦ в єдності з Московським патріархатом фактично заблокувала можливість реалізації іншої норми закону - про почергове богослужіння. 

"Широко відома інструкція з резолюцією митрополита Онуфрія, яка забороняє такі богослужіння, і вони блокуються на території всієї України. Тобто на сьогодні склалася патова ситуація, коли норма закону є, але немає жодної можливості її реалізувати. В селах це призводить до значної напруги і навіть випадків агресії, що не сприяє загальному моральному клімату в суспільстві", - зазначив Саган. 

Науковець також додав, що, протидіячи законопроекту, представники Московського патріархату протягують ідею отримання юридичної особи для церкви, що теж є неприйнятним, тому що, навіть якщо 100% громади перейде в іншу юрисдикцію, вони залишаться без храму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-