Нардепи просять ГПУ та СБУ розібратися зі

Нардепи просять ГПУ та СБУ розібратися зі "зламом" е-декларацій

Укрінформ
В Комітеті запобігання та протидії корупції стверджують, що Нацагентство запобігання корупції досі не визначило адміністратора реєстру е-декларацій. Тому народні депутати закликають Генпрокуратуру та Службу безпеки розслідувати можливе незаконне втручання в систему е-декларування.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення було ухвалене на засіданні антикорупційного Комітету після звіту робочої групи цього комітету, який озвучив депутат Юрій Дерев'янко.

"З червня 2016 року по сьогоднішній день НАЗК не визначило адміністратора реєстру. Тобто не визначила ні юридичну, ні фізичну особу, яка має право на збереження даних, на захист даних, на те, щоб вносити інформацію в цей реєстр офіційно, супроводжувати програмне забезпечення. Тобто такої особи немає взагалі", - сказав він.

Дерев'янко зауважив, що співробітники НАЗК і Держспецзв'язку стверджують, що вони ніяких даних не вносять і програмне забезпечення не змінюють.

"Але всі ми знаємо, що кожен день вносяться реальні зміни у програмне забезпечення е-декларування. Це говорить про те, що юридичних підстав вносити зміни для когось немає, це говорить про те, що є втручання в електронну систему і це може кваліфікуватися як кримінальний злочин, і хто втручається в систему, поки достеменно невідомо", - сказав Дерев'янко.

Також, за словами народного депутата, робоча група виявила невідповідності між файлами і формами, які затвердило НАЗК чинному законодавству по е-декларуванню.

"Зі слів співробітників НАЗК, відповідні зміни можуть бути внесені вже завтра на засіданні Агентства, щоб привести у повну відповідність всі формати документів до чинного законодавства", - уточнив Дерев'янко.

У зв'язку з цим антикорупційний комітет ухвалив рішення звернутися до ГПУ і СБУ щодо можливого незаконного втручання в систему е-декларування.

Водночас, комітет ухвалив рішення офіційно звернутися до НАЗК, щоб привели у відповідність до законодавства інтерфейс сайту е-декларацій і визначити адміністратора системи.

Також комітет звертається до Кабміну з проханням провести службове розслідування щодо виконання вимог закону (щодо системи е-декларування - авт.) посадовими особами НАЗК та іншими державними органами, які відповідають за втілення законодавства щодо декларування.

Крім того, комітет, за слова депутата Єгора Соболєва, закликає Кабмін провести технічний аудит стану системи е-декларування з розробкою подальших рекомендацій - "що робити".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-