У справі Карп’юка-Клиха тепер єдина команда захисту

У справі Карп’юка-Клиха тепер єдина команда захисту

Політв’язні
Укрінформ
Адвокати українських політв'язнів Миколи Карп’юка та Станіслава Клиха Докка Іцлаєв, Марина Дубровіна та Ілля Новіков тепер спільно захищатимуть двох обвинувачених українських політв'язнів, про що вони сьогодні підписали відповідні документи.

Про це Новіков повідомив у Фейсбуці.

"Я зараз в Грозному, щойно вийшов з СІЗО. Удвох з адвокатом Доккою Іцлаевим ми відвідували Карп’юка і Клиха, і кожен з них підписав угоду про єдиний захист. Марина Дубровіна, від якої Клих відмовився у справі про образу суду, буде захищати в Верховному суді і його і Миколу Карп’юка. Ми з Доккою приймаємо на додаток до захисту Миколу, захист Стаса. 3 адвоката, 2 підзахисних, один фронт", - пише Новіков.

Він уточнив, що захист з самого початку хотів зробити так, але грозненський суд заборонив, "нібито через можливий конфлікт інтересів (хоча звідки він там?)". Раніше адвокати координувалися в робочому порядку, тепер вони - офіційно одна команда, і це знімає всі питання щодо захисту Клиха.

Питання це виникло через те, що Станіслав Клих, що перебуває в поганому психічному стані, часто зривається і погано себе контролює, особливо в присутності публіки, відмовився від захисту Дубровиної у знову заведеній "справі про образу суду". Через це було побоювання, що йому дадуть державного "адвоката за призначенням", який розколе єдину команду захисту. Новіков оцінив виконану роботу Дубровіної як "героїчну". І висловив упевненість, що "коли Стас остаточно прийде в себе, він, звичайно, усвідомить, наскільки зобов'язаний Марині".

Новіков нагадав, що 26 жовтня у нової команди захисту - розгляд апеляції у Верховному суді.

Нагадаємо, лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карп’юк був затриманий в Росії в березні 2014 року. Українського журналіста Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території РФ, куди він приїхав у гості до вагітної подруги.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні виніс їм вирок - обох визнали винними в участі в бойових діях на боці Республіки Ічкерія в 1990-х роках і засудили до 22,5 і 20 років колонії відповідно. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а їх визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Карп’юка і Клиха політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-