5 міфів про щеплення від грипу

5 міфів про щеплення від грипу

Аналітика
Укрінформ
Вакцинації у нас бояться більше, ніж грипу

На порозі – новий сезон грипу 2016-2017, яким уже встигли налякати українців. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в сезоні 2016 – 2017 років в Україні здебільшого циркулюватимуть три штами грипу: А/California/7/2009, A/Hong Kong/4801/2014 та B/Brisbane/60/2008.

На 41-й тиждень року (10.10 – 16.10.2016) в усіх регіонах України показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідемічні пороги. За звітний тиждень на грип та ГРВІ захворіли 156 559 осіб, із них 70,7 % становлять діти віком до 17 років, – повідомляє  інформаційний бюлетень «Грип та ГРВІ в Україні». Сьогодні на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевнила, що вакцини проти грипу будуть доступні до 31 жовтня, а зараз вони проходять контроль якості у Державному експертному центрі.

Поки населення традиційно ще визначається, чи потрібно вакцинуватися, Укрінформ вирішив сформулювати 5 основних міфів про щеплення від грипу, щоб за допомогою експерта підтвердити або спростувати їх. Ми звернулися до заступника директора Департаменту громадського здоров'я МОЗ Сергія Платова.

Міф 1. Щеплення може бути неефективним – навіщо тоді витрачати гроші?

Сергій Платов: Вакцинація проти грипу – це єдиний засіб специфічної профілактики грипу. Тому що всі інші засоби не є специфічними і запобігти  захворюванню не в змозі. Розрекламовані препарати на вірус грипу не впливають. Це треба чітко розуміти. Використання цих препаратів дуже часто є неефективним, а тільки зайвим витрачанням коштів. Що стосується ефективності вакцинації – то навіть якщо вакцинована людина захворіє на грип, перебіг захворювання як правило набагато легший і ризик виникнення ускладнень мінімальний. Ця ефективність доведена.

Вакцинуватися потрібно в першу чергу людям, які належать до групи ризику: люди похилого віку (старше 65 років), діти до 3-х років, вагітні, люди з хронічними хворобами легенів та серцево-судинної системи,  хворі на діабет тощо. 

Міф 2. Внаслідок вакцинації може бути алергічна реакція чи побічні ефекти, небезпечні для життя.

Сергій Платов: А використання будь-якого лікарського засобу не може спровокувати різні негативні реакції в організмі? Достатньо відкрити інструкцію будь-якого лікарського засобу та прочитати можливі побічні ефекти. Отже, не треба робити акцент на можливих побічних реакціях на вакцину.

 Але зазначимо: всі вакцини проти грипу є інактивованими, тобто там немає живого вірусу, тому негативні наслідки її використання є практично мінімальними. Давайте на одну шальку терезів покладемо можливість запобігти захворюванню, а на другу – можливі негативні прояви при використанні вакцини. Напевно, все ж таки перевага у використанні вакцини є беззаперечною. Дехто порівнює грип з простудою, але це інфекційне захворювання, яке часто приводить до важких наслідків і дуже може закінчуватися летально у певних груп людей.

Кожного епідсезону відбувається зміна штамового складу вірусу грипу. Тому виробники виготовляють вакцину, яка відповідає саме тому штамовому складу, який циркулюватиме у цей епідсезон.

Міф 3. Зараз уже запізно робити вакцинацію, бо імунітет не встигне сформуватися до початку епідемії грипу.

Сергій Платов: Це міф, який треба розвінчувати. Вакцинуватися можна в будь-який період – не залежно чи до початку епідсезону, чи в період підйому захворюваності на грип. Для того, щоб організм почав виробляти імунітет, достатньо двох тижнів. Найбільш оптимальний період, щоб організм отримав захист, – 3-4 тижні. Але наголошу, вакцина інактивована, це не живий вірус. Якщо в організм потрапляє збудник грипу, то організм реагуватиме на нього, але вакцина жодним чином людині не зашкодить. У жодному разі вакцина не погіршить перебіг грипу. Існують певні протипоказання, коли не можна вакцинуватися. Вакцинація проводиться після огляду лікаря. Для цього є визначений порядок.

Міф 4. Ціна вакцини є високою.

Сергій Платов: Я думаю, що планку в 200 гривень ціна вакцини не перевищить.

Якщо захворіє один член сім’ї, тоді дуже ймовірно, що перехворіє вся сім’я. А скільки коштують препарати, що просто допомагають полегшити перебіг хвороби? А якщо говорити про специфічні препарати лікування, які діють безпосередньо на вірус грипу, - таких є тільки два, і вони дорожчі за вакцину (Таміфлю і Реленза). А додайте додаткові препарати, які небхідно приймати, і можливість виникнення ускладнень. Тоді треба буде вживати ліки, вартість яких інколи сягає тисячі гривень. Лікування тієї ж пневмонії після грипу потребуватиме значних коштів.

Проблема в тому, що дуже важко оцінювати подію, яка не відбулася. Коли ми говоримо за профілактику, ми говоримо про здорову людину. А коли вона вже захворіє і підраховує, скільки це буде коштувати, то виявляється, можливо, не треба було б так важко лікуватися і витрачати стільки грошей. А як правило, у провакцинованих людей не виникає ускладнень.

Грип небезпечний саме своїми наслідками, особливо для людей з «груп ризику» - люди похилого віку, діти до 3-х років, вагітні, люди з хронічними хворобами легенів та серцево-судинної системи,  хворі на діабет тощо. У них перебіг грипу може бути важким та залишати серйозні наслідки.

Міф 5. Не слід робити щеплення під час вагітності чи годуванні груддю.

Сергій Платов: Вагітні якраз і відносяться до групи ризику. Згадайте 2009 рік, коли в нас був так званий «свинячий грип». Тоді в західних областях України були зареєствровані випадки смерті серед вагітних. Повторюю: вагітні – це група ризику, а виходячи з того, що вакцина інактивована, тут загрози немає. А коли саме вакцинуватися – обов’язково має дати рекомендацію лікар.

Із вакцинацією під час годування груддю взагалі немає проблем. Гірше буде, якщо жінка захворіє і буде змушена вживати різні лікарські препарати для лікування, які зможуть передаватися дітям з молоком. Такий парадокс: у нас вакцинації бояться більше, ніж грипу.

Юлія Горбань, Київ

Довідка Укрінформу

Згідно зі статистичними даними МОЗ, за минулий епідсезон (28 вересня – 22 травня 2015-2016 рр.) на грип та ГРВІ перехворіло 15 % населення країни:

  • усього зареєстровано 5,8 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ. Тобто 1294,6 на 100 тис. населення, що на 12,1 % більше попереднього сезону.
  • 259 тис. осіб (4,5% від загальної кількості хворих) було госпіталізовано.
  • 391 підтверджений летальний результат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-