Апеляційний суд реабілітував  холодноярських отаманів

Апеляційний суд реабілітував холодноярських отаманів

Укрінформ
Апеляційний суд Київської області  реабілітував  холодноярських отаманів, які боролися за незалежність України і загинули під час спроби звільнення з Лук'янівської в'язниці. 

Про це в соцмережі написав президент  Історичного клубу  "Холодний Яр" Роман Коваль. 

«Щойно з Апеляційного суду Київської області зателефонував член Історичного клубу “Холодний Яр” Микола Тихонов і повідомив, що сьогодні, 18 жовтня 2016 р., у судовому засіданні реабілітовано холодноярських отаманів, їхніх козаків і товаришів ре, а саме: Ларіона Загороднього, Мефодія Голика-Залізняка, Дениса Гупала, Юрія Дроботківського, козаків Олексія Добровольського, Тимофія Компанійця, Івана Ляшенка, Василя Ткаченка, члена Холодноярського повстанського комітету Григорія Яковенка, Костянтина Здобудь-Волю ту Леоніда Мушкета», - йдеться в повідомленні. 

Як наголошує Роман Коваль, ще 1997 року завдяки заступникові голови СБУ Володимирові Пристайку  він  дістав можливість - усупереч закону - ознайомитися зі справами на не реабілітованих отаманів. Відтоді й почав боротьбу за їхню реабілітацію.  

«Писав і генеральним прокурорам, і головам ВР України, прем'єр-міністрам, президентам... І ні від кого не дістав відповіді, взагалі ніякої відповіді. Не раз звертався і до депутатів Верховної Ради з проханням прийняти новий закон про реабілітацію жертв політичних репресій, бо ж досі діє закон СССР, згідно з яким всі, хто зі зброєю в руках боровся проти радянської влади, є бандитом і реабілітації не підлягає. Але за 25 років незалежної України ніхто цього не зробив. Цікаво буде прочитати мотиваційне рішення судді, українського патріота, який постановив сьогодні це історичне рішення», - підкреслю. Коваль. 

За словами активіста Юрія Ботнара, до цієї історичної  перемоги української патріотичної громади,  крім Історичного клубу "Холодний Яр", причетні  Український інститут національної пам'яті та Черкаська обласна рада, за зверненням якої, власне, зрушився процес офіційної реабілітації. 

Історична довідка: Холодноярська Респyбліка проіснували з 1919  по 1922 роки    на землях у Чигиринському повіті Київської губернії (нині Чигиринському районі Черкаської області). 2 лютого 1923 року холодноярців, які боролися за незалежність України та проти радянської окупації, засудили до розстрілу. 9 лютого 1923 року о 8:30 у Лук'янівській в'язниці м. Києва засуджені підняли повстання, захопили 14 рушниць із набоями та іншу зброю. Майже чотири години серед Києва точився бій, під час якого повстанці загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-