Громадяни потребують роз’яснень щодо призову на військову службу

Громадяни потребують роз’яснень щодо призову на військову службу

Укрінформ
Міністерство оборони України фактично розпочало призов на строкову військову службу з 4 жовтня і має його завершити 30 листопада поточного року. Отже, у Збройні Сили України та інші військові формування буде відправлено близько 14 тисяч осіб.

Про це повідомляє Урядовий контактний центр

Згідно з законодавством на службу призиваються юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити до армії, але на добровільній основі.

Крім того, цього року Верховна Рада змінила правила призову на службу до армії. Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Такий документ публікується в засобах масової інформації не пізніш як за місяць до закінчення року, що передує року призову (призовів) громадян України на строкову військову службу.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» передбачена відстрочка військового обов’язку для тих громадянин України, хто:

має непрацездатну матір або батька, або іншого родича;

має дитину віком до трьох років;

самостійно виховує дитину (без матері);

має двох і більше дітей;

має вагітну дружину або дружину-інваліда;

є сиротою;

має тимчасові проблеми зі здоров’ям.

А також:

у разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них;

призовнику, який молодший 21 року і при цьому є студентом денної форми навчання;

вчителям (на весь період роботи за фахом);

медикам (на весь період роботи за фахом);

священнослужителям (на час виконання обов’язків священнослужителя);

поліцейським (на весь період їх служби);

підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення.

Звільнення від призову на строкову військову службу (ст.18) відповідно мають:

визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;

ті, що до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-рiчного віку;

ті, батько (мати), рідний брат чи сестра яких під час проходження військової служби загинули чи померли або стали iнвалiдами;

ті, які пройшли військову службу в інших державах тощо.

За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років (умовний термін, по закінченні якого судимість знімається). Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Відповідно до закону роботодавці зобов’язані повідомляти військкомати про своїх співробітників призовного віку.

Відділ кадрів за законом може приймати на роботу співробітників із військовими квитками або тимчасовими посвідченнями. Якщо ж на роботу взяли молоду людину без приписного або військового квитка, доведеться заплатити відповідний штраф.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), на урядову «гарячу лінію» надійшло чимало звернень щодо осіннього призову.

Зокрема, заявники найбільше скаржилися на рішення призовних та медичних комісій, запитували про загальні правила призову, а також щодо його відтермінування та звільнення, проходження контрактної служби тощо. Так, львів’янка звернулася на урядову «гарячу лінію» щодо повторного проходження її сином військової служби в зоні АТО, проте без укладання контракту. Начальником управління оборонного планування – заступником начальника штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України жінку було повідомлено, що у разі виявлення бажання її сином повторно проходити військову службу в добровільному порядку, йому необхідно укласти контракт для проходження військової служби у Збройних Силах України. Для цього громадянину необхідно звернутись у прийомі дні до військового комісаріату за місцем постановки на військовий облік.

Заявник із Миколаївської області зателефонував на урядову «гарячу лінію» з проханням роз'яснити порядок проходження військової служби за контрактом особам, які звільнилися з місць позбавлення волі. Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗС України громадянину повідомлено, що він не може бути прийнятий на військову службу за контрактом, якщо судимість не знята або не погашена в установленому законом порядку.

Демобілізований військовослужбовець із Сумщини поскаржився з приводу відмови йому у прийнятті без проходження додаткових перевірок та комісій на контрактну службу до лав Державної прикордонної служби України (ДПСУ). Громадянин повідомив, що загальний строк його служби в ДПСУ становить понад два роки, він пройшов відповідне навчання й підготовку, знає службові обов'язки. Заявник просить розглянути питання щодо спрощення процедури прийняття на службу за короткостроковими контрактами мобілізованих офіцерів. В Адміністрації ДПСУ громадянина запевнили, що Сумським прикордонним загоном питання укладення з ним контракту розглянуто позитивно, а відповідні матеріали направлено на розгляд начальнику Східного регіонального управління ДПСУ.

За період з 7 по 13 жовтня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 129 тисяч 724 дзвінки, а також 208 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отже, отримати оперативно відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за скороченим номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-