Християни східного обряду святкують Покрову

Християни східного обряду святкують Покрову

Укрінформ
У п'ятницю, 14 жовтня, християни східного обряду святкують Покрову Пресвятої Богородиці.

Свято Покрови здавна є одним із найулюбленіших українських свят, хоча воно й не входить до 12 головних церковних свят року, тобто не є дванадесятим.

Воно було введено у християнство тільки в Х столітті і має під собою чи то легенду, чи то реальну подію, що відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі). На ту пору місто було оточене чужинцями (за різними джерелами - то могли бути як давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом, так і агаряни (магометани - араби або турки), і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися на всенічній службі у Влахернському храмі.

Свідками чудесного видіння були святий юродивий Андрій і його учень Єпифаній: пiд церковним склепiнням з'явилася Пресвята Богородиця в оточенні ангелів, пророків i апостолів, і накрила віруючих своїм дивовижної краси омофором. Це видіння було провістям перемоги - невдовзі ворог відступив, і місто було врятовано від знищення.

Відтоді Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого. Особливо шанували Богородицю-Покрову запорізькі козаки. Вони мали на Січі церкву на Її честь, а також ікону Її Покрова. Йдучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали Їй подяку.

Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай пише, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: другого місяця осені чекали з особливим нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня, дозволялося справляти весілля. Це був період, коли в селах масово шлюбували дітей. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий», а сам місяць називали ще «весільником». До початку жовтня закінчувалися всі найважливіші сільські роботи на землі й селянин міг дозволити собі відпочити. В давнину на Покрову закінчувався термін найманих робітників, а у Карпатах поверталися з полонин пастуші отари.

На честь Покрови в Україні збудовано чимало храмів. Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Нині ця унікальна споруда - діючий храм і музей водночас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-