Віктор Суворов, письменник, історик, колишній розвідник
Вкрасти атомну бомбу - це святе
14.10.2016 11:00

- Я не бачу тут нічого негативного. Є відкрита війна, а є таємна війна. Війни відкриті ведуться від випадку до випадку. А таємна війна ведеться завжди. Чи мати якусь в'язницю? Американці вважали і вважають це цілком нормальним, тримають в Гуантанамо якихось мужиків, і нічого в цьому страшного. Я не знаю, може, я людина з минулого тисячоліття, але розвідка - це структура, яка захищає країну. І у розвідки є привілей. Це привілей - вбивати. І я пишу про це в книзі. І повторюю, нічого у цьому такого немає. Дивіться, стоїть часовий солдатик. Охороняє склад з онучами. У кожного часового є право і обов'язок. Мій рідний, 145-ий мотострілецький полк. Сидгара. Я ставлю своїх солдатиків охороняти: якщо хтось лізе, і якщо він не вистрелить у того, хто лізе, то його судитимуть. Тут все чітко: «Стій, хто йде? Стій, стріляти буду! Один попереджувальний постріл. Якщо не слухає, стріляють». Різниці немає, що він охороняє - прапор, зброю або онучі. Він зобов'язаний стріляти. Століттями розвідці було дано право вбивати.

Правильно зрозуміти - це правильно назвати. Правильно війну назвати війною, закрити кордон, всіх евакуювати, ніяких віз

- Нашого журналіста Романа Сущенка виманили з Франції та посадили у Лефортово. Який ваш погляд на це?

Це не АТО, оскільки у операції є дата початку та завершення. А те, що триває вже третій рік, - це війна

- Я стежив за ситуацією. Все, що відомо про Романа, не дає підстав думати, що він шпигун. Але мова про інше, навіщо ви їздите до Москви? Ну, хлопці, давайте звідти поїдемо! Йде війна, це не АТО, оскільки у операції є дата початку та завершення. Це операція. А те, що триває вже третій рік, - це війна. На мій погляд, звідти треба відкликати консульських працівників, дипломатів. Правильно зрозуміти - це правильно назвати. Використовуючи неправильну назву, ви неправильно розумієте суть речей. Правильно війну назвати війною, закрити кордон, всіх евакуювати, ніяких віз.

Коли українці їдуть на заробітки в РФ - щось неправильно і з зовнішньою політикою, і з пропагандою

І їхати в РФ не можна. Уявіть, війна з Гітлером, журналіст їде на інтерв'ю. Або заробітчани їдуть до них фарбувати стіни та прибирати двори. Я розумію, коли насильно гнали. Мого діда Василя Андрійовича та його брата Сашу викрали на шахту в Сілезію, і Саша там загинув. Тому мій брат - Саша, син - Саша, онука - Олександра. Але коли люди їдуть на заробітки - щось неправильно і з зовнішньою політикою, і з пропагандою. Ви повинні сказати: «Хлопці, ви що? Ми назад вас не пустимо». Всі, хто поїхав, повинен зробити висновки.

ЗЛИТТЯ РОЗВІДОК - ДУРІСТЬ ПУТІНА

- Ви у своїй книзі дуже тепло пишете про ГРУ і дуже зневажливо про ФСБ. Як ви ставитеся до ініціативи Путіна з'єднати дві розвідки в одне відомство МГБ?

- Путін творить багато безглуздих речей на заключному етапі своєї влади. Я у своїй книзі даю пояснення - навіщо потрібна військова розвідка. Комуністи у 1917 році взялися творити світову революцію, але у перший рік успіхів не було. Чому? У них не було розвідки. Було ЧК, ВЧК. Вони говорили: ти командир дивізії, командир корпусу, і з усіх питань їх відправляли до ЧК. Це повна нісенітниця. Це як на рингу бійцеві зав'язати очі, а йому радять: вдар правіше або вдар лівіше. В армії повинен був бути свій штаб. Штаб - це мозок армії. Штаб батальйону - це мозок батальйону. Штаб полку - це мозок полку. І у кожного мозку повинні бути органи зору і слуху. Залишити армію без розвідки - це виколоти очі і заткнути вуха. Нічим хорошим не закінчиться. Це пробував робити товариш Сталін, це пробував Єжов. Нічого не вийшло.

ШПИГУНІВ ДРУЖНІХ КРАЇН ТЕЖ ТРЕБА БИТИ ПО НОСІ

- Ви пишете у своїй книзі про те, що є країни з м'яким або ж більш жорстким контррозвідувальним режимами. Для нас зараз головна проблема - це російські шпигуни. Але є і шпигуни інших, на данний момент - дружніх країн. Ну ось, як з ними діяти: з одного боку - їхній прем'єр підтримує санкції проти РФ, друг України, з іншого - якось не хочеться чужих вух і очей?

- Я категоричних порад не даю. Але давайте ситуацію зменшимо в мільйон разів і уявимо сім'ю. У неї є хороші друзі, чудові люди, але один недолік - вони постійно спостерігають у замкову щілину і підслуховують. Я б в такій ситуації дав по носі і сказав: друзі - добре, але якщо ви поважаєте себе і країну, то навіть найкращому другу не можна дозволяти лізти в кишені та ставити жучки. На це треба реагувати так само, як на будь-яке інше шпигунство.

- Ви пишете, що ГРУ - це такий елітний підрозділ, де не вітається шантаж, кумівство, сімейність. Але уточнюєте, що, якщо з'ясовувалося, що у сімейній парі дружина розумніша за чоловіка, то їх знімали з дистанції. Вам не здається, що це нелогічно - не використовувати мозок жінки, тим більше, якщо вона заміжня за шпигуном. Чому так?

- Ні, все нормально, важливо, щоб вона не була начальником у сім'ї. Вона не може бути начальником.

- Давайте подумаємо. Ми здобували секрети. В СРСР уся технологія була краденою. Зробили американці Шатли, тут же СРСР робить Буран. Ну просто: віддай і не гріши. Але крадіжка - це шлях тупиковий. Адже ми пленталися у хвості. Спочатку вони щось зробили, потім ми вкрали, потім виробляємо. І поки ми копіюємо щось, вони роблять крок вперед. А ми знову позаду. Розвідка повинна бути потужною. Вкрасти атомну бомбу, це - так. Тут святе. А захоплюватися крадіжкою технології, то це шлях, який прирікає нас на відставання. В Україні є вірогідні наукові відкриття, тому можна шпигувати. Плани противника, дислокації, прийоми, дії. А решту треба винаходити, йти попереду епохи та своїх супротивників.

Лана Самохвалова,Оксана Климончук. Київ (по телефону)

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-