В Україні запустили сайт про власників ЗМІ

В Україні запустили сайт про власників ЗМІ

Укрінформ
Інститут масової інформації (ІМІ) та Репортери без кордонів презентували в Києві сайт "Моніторинг медіавласності" (МОМ), на якому детально можна ознайомитися не лише із власниками українських ЗМІ, а й детально з їх біографією та на кого вони працюють та працювали.

З інформацією можна ознайомитися на сайті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Українські ЗМІ переважно керуються особистими інтересами їх власників. Брак фінансової прозорості і корупція погіршують здоров'я всього медіа-ландшафту. Такими виявилися основні результати дослідження українського медіаринку, яке було проведено з липня по жовтень ІМІ та Репортерами без кордонів", - сказав на презентації директор проекту МОМ Олаф Штейнфадт.

На заході було наголошено, що приватні власники домінують на ринку України і майже всі вони займають місце серед найбагатших людей у цій країні. Хоча їх імена широко відомі в більшості випадків, корпоративні структури і пов'язані економічні інтереси залишаються прихованими, іноді навіть через офшорні холдинги.

Одні й ті самі люди контролюють сектори економіки країни і ЗМІ, тому політичний вплив на них надзвичайно великий. Було обрано для дослідження 43 найбільш популярних ЗМІ, серед них 12 телеканалів.

У дослідженні йдеться про те, що телевізійний ринок є високо концентрованим, так як основні 4 власники являють собою частку аудиторії 76,25%. Кожна з чотирьох найбільших медіа-груп, StarLight Media (21,68%), 1 + 1 медіа (20,49%), Inter Media (21,42%) і Медіа Група Україна (12,66%) мають аудиторію близько 20%. Ці медіагрупи належать найбагатшим людям в Україні: Пінчуку, Коломойському, Фірташу й Ахметову відповідно.

Топ 4 радіо групи досягають 92,23% аудиторії України. Радіо група Тавр Медіа (Пінчук) досягає 39.53% - вона об’єднує 6 радіостанцій. Ukrainian Media Holding (Курченко) має 7 радіостанцій. Бізнес Радіо Група /Євтухов/ представлена 4 радіостанціями. ТРК Люкс має дві радіостанції. Три з чотирьох основних власників великих радіо груп є відомими багатими людьми України, крім ТРК Люкс, що належить дружині мера Львова - Кіт-Садовій.

Топ 4 друкованих ЗМІ займають 18.60% читацької аудиторії, що визначає низьку концентрацію. Ринок найрентинговіших друкованих ЗМІ зосереджений у руках  чотирьох власників - Ахметов (Сегодня), Курченко (Корреспондент, КП в Украине, Аргументи і факти; Деньги, Теленеделя;  Мозговий/Александрова (Вести) та Швець (Факти). Експерти зазначають, що троє з власників (крім Швеця) мають проросійську позицію та друкують свої видання переважно російською мовою.

За словами виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, в Україні 75% медіа належить політикам та олігархам. За європейськими стандартами, ця практика є ненормальною, бо ЗМІ у демократичних країнах мають бути вільними, наголосила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-