МОЗ розкритикував законопроект про страхову медицину

МОЗ розкритикував законопроект про страхову медицину

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я України виступає проти ухвалення законопроекту №4981, яким пропонується запровадити приватну страхову модель фінансування медичної галузі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

«У разі його ухвалення бюджет охорони здоров'я формуватиметься не державою, а приватними страховими компаніями, що збиратимуть та акумулюватимуть страхові внески. Передбачається, що страхові внески за працюючих українців сплачуватимуть роботодавці, а за непрацюючих - місцеві адміністрації... МОЗ України вважає, що консолідація бюджету медицини в руках приватних страхових компаній, як це передбачається в законопроекті, є вкрай ризикованою», - йдеться у повідомленні.

Так у міністерстві вважають, що законопроект надає страховим компаніям надто великі можливості. Зокрема, можливість брати участь у розробці політики в системі охорони здоров'я, що призведе до лобіювання інтересів приватних страховиків та створення корупційних ризиків.

Крім того, законопроектом передбачено зберігання страхових внесків на банківських рахунках страхових компаній.  У МОЗ наголошують, що держава наразі не має достатніх засобів контролю за їх належним використанням у держави недостатньо.

Також у міністерстві наголосили, що законопроектом не передбачено механізмів контролю видатків на охорону здоров'я.

«Сума відрахувань з зарплатні кожного працюючого залежатиме від розрахунків приватних страхових компаній. Система не матиме запобіжників з боку держави для обмеження витрат», - йдеться у повідомленні МОЗ.

Серед ризиків у міністерстві також назвали «негативну селекцію», коли приватні страхові компанії вибиратимуть собі здорових пацієнтів, та зростання адміністративних витрат у приватних страхових компаніях. Це, за думкою заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка, може призвести до того, що велика частина українців залишиться не застрахованою.

У свою чергу, в міністерстві запропонували ухвалити законодавство в сфері медичного страхування, яке б враховувало наступні тези: продовження фінансування медицини з загальних податків, тобто з державного бюджету; гарантоване страхування кожного громадянина, що дозволить отримувати послуги з охорони здоров'я всім громадянам, а не тільки тим, хто працює офіційно чи сплачує страхові внески; запровадження фінансування послуг, що буде сприяти підвищенню якості та ефективності медичної допомоги.

Крім того, у міністерстві вважають, що на законодавчому рівні потрібно закріпити норму про консолідацію бюджету охорони здоров'я в державній структурі, та здійснювати транзакції через систему держказначейства, а не приватні банківські рахунки. Також в законодавстві має бути прописана умова про створення Єдиного національного замовника медичних послуг - державної агенції, що буде стратегічно розпоряджатися бюджетом охорони здоров'я.

Як повідомляв Укрінформ, Комітет ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував парламенту прийняти за основу законопроект №4981 "Про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування в Україні".

Фото: vz.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-