Декомунізацію на Житомирщині підтвердив суд - УІНП

Декомунізацію на Житомирщині підтвердив суд - УІНП

Укрінформ
Житомирський окружний адміністративний суд відмовився скасувати розпорядження голови ОДА про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж комуністичних пам’ятників у Житомирській області. 

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"До суду звертався виконавчий комітет Коростенської міськради, який вважав здійснене головою ОДА перейменування об’єктів топоніміки протиправним та вимагав скасувати розпорядження у частині, яка стосується міста Коростень. Дослідивши обставини справи та подані сторонами докази, суд встановив, що процедура перейменування об’єктів топоніміки, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, була дотримана. А отже, підстав для скасування розпорядження голови ОДА немає", - ідеться у повідомленні.

У висновках щодо того, чи містять назви перейменованих об’єктів символіку комуністичного режиму, суд спирався на роз’яснення Українського інституту національної пам’яті та на експертну оцінку фахівців Інституту історії України НАНУ.

Суд також дійшов висновку, що згідно з законодавством органи місцевого самоврядування м. Коростень мали провести відповідну роботу та громадські обговорення з мешканцями, а вже за її результатами перейменувати відповідні об’єкти топоніміки. Однак таку роботу не провели. Тому відповідне рішення було прийнято головою ОДА згідно з наданими йому законом повноваженнями.

Водночас на підставі аналізу доказів у матеріалах справи суд встановив, що громадськість Коростеня була обізнана та брала участь у перейменуванні, а міська рада та її виконавчий орган так само не були обмежені у своєму праві вносити пропозиції стосовно перейменування вулиць і провулків. Тому суд визнав позовні вимоги безпідставними та у задоволенні позову і скасуванні розпорядження голови ОДА відмовив.

Нагадаємо, що це вже друге рішення, ухвалене Житомирським окружним адміністративним судом щодо розпорядження голови Житомирської ОДА про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж комуністичних пам’ятників в області. У серпні, розглянувши позов громадянина, який оскаржував законність цього розпорядження у частині перейменування об’єктів топоніміки м.Овруч, суд так само дійшов висновку, що розпорядження є законним і скасуванню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-