Вибори у Чернівцях: ГПУ знову взялася за «скупника голосів»

Вибори у Чернівцях: ГПУ знову взялася за «скупника голосів»

Укрінформ
Генпрокуратура поновила кримінальне розслідування відносно кандидата в депутати Чернівецької міськради Ростислава Білика, підозрюваного в організації підкупу виборців на місцевих виборах у 2015 році.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА, після подачі судового позову якої було відновлено це розслідування.

"У відповіді на звернення ОПОРИ зазначено, що "матеріали кримінального провадження вивчені ГПУ та 16 вересня 2016 року прийнято рішення про скасування постанови про закриття кримінального провадження і доручення здійснення досудового розслідування Головному слідчому управлінню Національної поліції України”. В ГПУ запевнили, що розслідування триває, вживаються заходи до всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження", - йдеться в повідомленні.

Судове засідання за позовом ОПОРИ відбудеться 10 жовтня 2016 року, о 9:00 за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А.

"ОПОРА буде добиватися в суді отримання документів досудового розслідування та підстав, за яких було закрито кримінальне провадження прокурором Прокуратури м. Києва", - зазначають в ОПОРІ.

Як повідомлялося, 25 жовтня 2015 року спостерігачі мережі в Чернівцях на одній із дільниць в студмістечку Національного університету зафіксували масове фотографування бюлетенів з позначкою "за" кандидата Ростислава Білика, який балотувався до Чернівецької міськради від партії "Рідне місто". Студентам пропонували від 300 до 450 грн.

9 листопада 2015 року Шевченківській районний суд м. Чернівці виніс вирок трьом особам, які були залучені в схему організації підкупу виборців. Їх було визнано винними у вчиненні злочину і засуджено до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік (ч. 4 ст. 160 ККУ).

Ростиславу Білику було оголошено підозру та оголошено в розшук як особу, що переховується від органів влади. Також було відкрито окреме кримінальне провадження, досудове розслідування здійснювалось Шевченківським райвідділом поліції Чернівецької області.

27 травня 2016 року кримінальне провадження щодо Ростислава Білика "для здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у м. Київ" (Постанова першого заступника Генерального прокурора України Юрія Севрука). Того ж дня прокуратурою м. Києва досудове розслідування було зупинено у зв'язку з невстановленням місцезнаходження Білика.

18 липня кримінальне провадження відновлено у зв'язку з тим, що утікач самостійно з'явився до правоохоронних органів і надав покази. А 25 липня старшим прокурором прокуратури м. Києва Оленою Ковальчук досудове розслідування у кримінальному провадженні закрито у зв'язку з відсутністю в діянні Ростислава Білика складу кримінального правопорушення.

5 вересня громадянин Прокоп Т. І., який є заявником та свідком у справі підкупу, не погоджуючись із постановою про закриття кримінального провадження, подав скаргу до Печерського районного суду м. Києва на дії прокуратури м. Києва.

9 вересня о 9:00 мало відбутися судове засідання за скаргою офіційного спостерігача Громадянської мережі «ОПОРА» Прокопа Т. І. щодо оскарження дій та бездіяльності прокуратури м. Києва у зв'язку із закриттям кримінального провадження щодо підкупу виборців на місцевих виборах у Чернівцях. Утім, через відсутність відповідача засідання перенесли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-