На тілі кримського в'язня Панова виявили сліди тортур – правозахисники

На тілі кримського в'язня Панова виявили сліди тортур – правозахисники

Укрінформ
На тілі громадянина України Євгена Панова, якого затримали у Криму за звинуваченням у диверсії, виявили сліди тортур.

Про це повідомив брат затриманого Ігор Котелянець, передає "Радіо Свобода".

Котелянець стверджує, що на зустрічі з підзахисним адвокат виявив у Панова шрами на руках від наручників і множинні синці на правій нозі. Захист українця припускає, що ці синці і шрами з'явилися у Панова в результаті тортур.

Експерти «Кримської правозахисної групи» припускають, що катували українця в період з 7 до 12 серпня.

За інформацією Котелянця, його брат прізвищ своїх кривдників не знає і навіть не бачив їх, оскільки на голову йому надягали непрозорий мішок і зав’язували скотчем.

За словами Котелянця, наручники на Панові були щільно зафіксовані сім днів, через це Євген відчував сильний біль: «Руки в наручниках застібали під колінами, засовували палицю, піднімали і били по ногах в область гомілки металевою трубою». Також Панов розповів, що після затримання його «били і застосовували тортури до статевих органів».

«У Сімферополі тортури тривали. Прив’язували скотчем до стільця, під'єднували до голих частин тіла дроти і підключали електричний струм. Панов розповів, що він сильно кричав від болю і просив припинити тортури, але над ним тільки сміялися. Це тривало близько доби», – сказав брат затриманого.

За його словами, Панов вважає, що мета цих тортур – вибити з нього зізнання, що він нібито український диверсант, який приїхав до Криму "підривати будинки, людей і труїти воду". Після цих тортур українець був змушений обмовити себе та підписати якісь протоколи. "Адвокату за призначенням (тобто наданому російською стороною. – Ред.) Панов заявляв про застосування тортур, але, за його словами, Панов не знає, чи подавав той адвокат скарги на це", – каже Котелянець.

Про затримання водія Запорізької АЕС, члена виконкому Енергодарської міськради, волонтера і учасника АТО Євгена Панова стало відомо 10 серпня. Тоді в російській ФСБ заявили, що це сталося в ніч з 6 на 7 серпня в Армянську. Цьому передувало триденне блокування російськими прикордонниками підконтрольних їм кримських пунктів в’їзду та виїзду на адміністративному кордоні з окупованим півостровом. Лише на четверту добу в ФСБ заявили про запобігання терактам, які нібито готувалися в Криму. В організації диверсій звинуватили Головне розвідуправління Міноборони України, а Євгена Панова назвали одним з головних виконавців.

В українському оборонному відомстві спростовують ці звинувачення.

12 серпня на сайті російського телеканалу РЕН-ТВ з'явилося відео допиту затриманого, під час якого він зізнається в усьому, що йому інкримінує ФСБ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-