У МОЗ розповіли, як переходитимуть на страхову медицину

У МОЗ розповіли, як переходитимуть на страхову медицину

Укрінформ
Перехід на страхову медицину розпочнеться з первинної ланки та триватиме впродовж 3 років.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме 3 роки. Трансформація стартує із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії, Центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги - ред.)", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, пропонується надати громадянам право самостійно обирати сімейного лікаря, при цьому скасовується прив'язка до місця проживання. Передбачається, що громадяни укладатимуть з лікарями прямі угоди, в яких буде визначений обсяг послуг, гарантованих та оплачених державою. Також у громадян буде право змінювати сімейного лікаря. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн.

Лікарі первинної ланки зможуть обрати будь-яку організаційну форму роботи - ФОПи, поліклініки, амбулаторії та ЦПМСД. Робота буде оплачуватись за подушним нормативом  залежно від кількості укладених лікарем угод і дотримання медичних протоколів лікування та діагностики.

Крім цього, планується скасувати з 2017 року паперову звітність для лікарів первинної ланки та прискорити процедуру ліцензування медичних послуг, спростити та гармонізувати з європейським законодавством санітарні правила та норми для відкриття медичних практик.

Технічним оператором перерахування бюджетних коштів стане прозора страхова агенція, що здійснюватиме документообіг з лікарями. Запровадження нових податків чи страхових внесків не передбачається.

У міністерстві зазначили, що додатково будуть створені методичні матеріали, які розтлумачують роль лікарів, пацієнтів і місцевих адміністрацій.

Також у 2017 році буде запущена підготовка до реформування госпітальної ланки системи охорони здоров’я, розширення автономії медичних закладів, їх переведення на глобальний бюджет та оплату за результат, спрощення доступу до фінансування та інвестицій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-