Деканоідзе розповіла про зміни щодо прав і обов'язків поліцейських та водіїв

Деканоідзе розповіла про зміни щодо прав і обов'язків поліцейських та водіїв

Укрінформ
Глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе розповіла про принципові зміни і уточнення у ряді законодавчих актів України, які не нівелюватимуть норму Конституції про презумпцію невинності.

Про це вона заявила у понеділок на брифінгу в Києві, представляючи результати атестації в Нацполіції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Так звана презумпція правоти поліцейського - це не буде окремий законодавчий акт або окремий закон. І в жодному випадку ніхто не повинен подумати, що розширення або уточнення прав поліцейських якось нівелюватиме норму Конституції про презумпцію невинності... Це будуть... уточнення кількох законів України, в тому числі кодексу про адміністративні правопорушення, закону про дорожній рух і закону про Нацполіцію. Ми хочемо уточнити норми, які не лише захищатимуть поліцейських, а й, насамперед, захищатимуть громадян України", - сказала Деканоідзе.

Вона розповіла, що хоче уточнити норму в законі про дорожній рух, щоб не можна було залишати автомобіль водієві і пасажирам, коли поліцейський зупиняє транспортний засіб. Окрім цього, глава Нацполіції хоче внести зміну до кодексу про адміністративні правопорушення і уточнити порядок надання документів водіями транспортних засобів поліцейському.

"У нас є те, що водій пред'являє документи. Ми уточнюватимемо, що водій повинен передати документи для того, щоб поліцейський їх перевірив", - зазначила вона.

Ще Деканоідзе хоче збільшити відповідальність водіїв за залишення водієм місця ДТП, а також уточнити підстави для тимчасового затримання транспортного засобу, "коли вони блокують якісь важливі місця або магістралі тощо".

"Хочемо уточнити... проведення огляду водія транспортного засобу на предмет алкогольного або наркотичного сп'яніння без участі свідків", - додала вона.

Окрім того, у законі про Нацполіцію Деканоідзе хоче встановити норму і наділити правом поліцейського припиняти правопорушення не залежно від посади, місця знаходження і часу доби.

"Наприклад, якщо поліцейський, який йде в цивільному одязі по вулиці і зустрічає правопорушника, чи є в нього право його зупинити і припинити правопорушення? Я думаю, так. Тому що він - поліцейський, незважаючи на місце, одяг і його посаду", - заявила вона.

За словами Деканоідзе, в Нацполіції теж хочуть уточнити міру і право поліцейських на огляд транспортного засобу, зокрема багажного відділення і салону.

При цьому вона підкреслила, що такі зміни не слід сприймати як перетворення Нацполіції на хижака, який не захищатиме громадянина. "Ні, насамперед, такі зміни захищатимуть громадян України для того, щоб не було провокаційних моментів, і у поліцейського було право використовувати спецзасоби замість летальної зброї. Отже, я сподіваюся, що це обговорення перейде в інше русло і, звичайно, ніхто не має наміру проводити ці законодавчі зміни без Верховної Ради. Повторюю, ніхто не має наміру нівелювати найголовнішу норму, що базується на Конституції України - презумпцію невинності людини", - підкреслила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-