Смерть Сталіна врятувала євреїв СРСР від депортації - Порошенко

Смерть Сталіна врятувала євреїв СРСР від депортації - Порошенко

Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що Сталін міг депортувати євреїв, як кримськотатарський народ чи інші етноси.

Про це він заявив під час урочистих жалобних заходів з нагоди 75-роковин трагедії в Бабиному яру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Лише смерть Сталіна врятувала євреїв СРСР від депортації, подібної тій, яку пережили кримські татари та інші етноси», - сказав Порошенко.

Глава держави нагадав, що протягом багатьох років радянська влада спочатку замовчувала трагедію Бабиного Яру, а потім намагалася «розчинити» її в загальній трагедії Другої світової війни.

Він також навів приклад з історії, що одразу після перемоги над нацизмом «гільйотина репресій запустилася знову, першими, на кого впало її лезо, були Єврейський антифашистський комітет».

При цьому Порошенко зауважив, що трагедії, подібні до тієї, що сталася в Бабиному яру, можливі лише в авторитарних і тоталітарних державах.

«Подібного роду трагедії неможливі в умовах демократії, вони властиві лише авторитарним та тоталітарним режимам, для яких життя - ніщо, а люди - лише гвинтики в смертоносній машинерії диктаторів-параноїків», - підкреслив Президент.

Як він наголосив, масштаби трагедії Голокосту могли би бути значно меншими, якби світ у той час показав свою солідарність і не потурав агресорові.

«Масштаби Голокосту могли би виявитися меншими, якби на нього не намагалися заплющити очі, якби не стримували єврейську імміграцію... Багато хто зміг би врятуватися, якби світ демонстрував належну солідарність, якби уряди більшості країн того часу не зачинили холоднокровно двері перед євреями», - сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що урок Бабиного Яру нагадує сучасникам «про страшну ціну політичної та моральної короткозорості».

«Це – спомин про те, що потурання агресору лише розпалює апетит», - наголосив Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-