Нацраді не вистачає повноваженнь, щоб розібратися з

Нацраді не вистачає повноваженнь, щоб розібратися з "УНІКою" - Костинський

Укрінформ
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення потребує розширення повноважень, щоб такі телеканали, як "УНІКА" (логотип "Планета"), які пропагують ксенофобію і антисемітизм, позбавляти ліцензії. 

На цьому наголосив член Національної ради Сергій Костинський у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Ситуація з телемережею "УНІКА" показує, що потрібне розширення повноважень Національної ради для того, щоб оперативно обмежувати будь-яку діяльність телекомпаній, які займаються розпалюванням міжнаціональної ворожнечі, сепаратистських настроїв. У даному випадку ця телекомпанія поширює антисемітські передачі. Ми діємо за процедурою, яка передбачає попередження, штрафи, звернення до суду щодо анулювання ліцензії, але це не заважає компанії працювати - і вона собі спокійно транслює свої передачі. Це виклик для держави, виклик для Національної ради", - підкреслив Костинський.

Він додав: коли голосувався законопроект про штрафи, то було побоювання, що Нацрада стане органом, який здійснюватиме цензуру, триматиме під контролем опозиційні ЗМІ.

"Це нісенітниця, тому що це неможливо зробити через процедуру. А вона така, що навіть коли ми бачимо антисемітську редакційну політику, то фактично не можемо за законом це припинити. Але в тих випадках, коли є поширення сепаратизму, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, - а в даному випадку це підтверджено! - то Нацрада повинна мати право на деякий час тимчасово - до рішення суду або на 6 місяців - припиняти мовлення такого мовника", - сказав Костинський.

При цьому він назвав неприпустимою ситуацію для сучасної України, коли закон не дозволяє обмежити роботу такого телеканалу, і тим більше, що сьогодні у ній відзначають 75-ті роковини трагедії Бабиного Яру.

Костинський додав, що розширення повноважень Нацради можливе тільки через внесення змін у чинне законодавство про телебачення і радіомовлення, також треба приймати закон про аудіовізуальні послуги, який практично вже готовий.

"Це вже є нагальним. Треба вже реагувати. Ми сподіваємося, що ця ситуація приверне увагу парламентарів. І ми просимо підтримки парламенту", - наголосив він, нагадавши, що на сьогоднішньому засіданні Нацрада ухвалила рішення про проведення позапланової перевірки "УНІКИ". Але головне те, що триває судовий процес про анулювання ліцензії цієї телекомпанії.

"Для нас був шок, що цей телеканал поширюється в мережах у провайдерів програмних послуг, які залишилися в Криму. Оскільки там російська влада вбила всі українські ЗМІ, примусила місцеві ЗМІ, що не підтримали анексію Криму, виїхати на материк, то виникло питання: хто ці люди, чим вони займаються? Ми знаємо, що ФСБ контролює місцеві теле- і радіоорганізації на окупованій території, навіть рекламні ринки, розподіл рекламних доходів. І коли такий телеканал там працює, то зрозуміло, що він співпрацює з тими органами. Тому ми зверталися до СБУ, звідти це питання перенаправили до Нацполіції. І зараз ми чекаємо внесення нашого звернення до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - поінформував Костинський.

Він також повідомив, що станом на сьогодні провайдери Асоціації провайдерів вирішили відмовлятися цього телеканалу через його зміст, через порушення на цьому телеканалі. Також відмовився від його трансляції оператор супутникового зв'язку "SES Astra". Тобто зараз цей телеканал фактично транслюється у себе на сайті.

"Я сподіваюся, що такі телеканали у нас - це останній окремий випадок і що в цьому році це питання все-таки буде закрите", - наголосив член Нацради.

Як повідомлялося, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримує звернення, що фіксують численні порушення ТОВ "Телемережа "УНІКА-ТV" і вже двічі проводила перевірку телекомпанії. Напередодні Посольство Держави Ізраїль в Україні передало Міністерству закордонних справ України ноту щодо змісту передач телерадіокомпанії "Планета", що, на думку Посольства, пропагують ксенофобію і антисемітизм. У ноті йдеться про можливість звернення МЗС до компетентних органів щодо зазначеного питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-