МОЗ створює Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин

МОЗ створює Координаційний центр трансплантації органів, тканин і клітин

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я України, не чекаючи остаточного ухвалення закону про трансплантацію, створило робочу групу по налагодженню роботи майбутнього Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин.

Про це на брифінгу в четвер заявив заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський, повідомляє  кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні українські хірурги здатні виконувати найбільш поширені трансплантації на високому рівні, і мова не лише про Київ. Тож, є досвід, є можливості, бракує закону, який вже був би остаточно прийнятий. Але зараз, не чекаючи прийняття закону, працює робоча група по створенню і налагодженню роботи майбутнього координаційного центру", - сказав Лінчевський.

Він зауважив, що питання трансплантації і відправлення українських пацієнтів за кордон є  взаємопов'язаними і дуже болісними для всіх. 

За  словами Лінчевського, якщо подивитися на кошти, які витрачаються на відправлення пацієнтів на лікування за кордон, і ті, які можна було б вкладати в розвиток української трансплантології, то вони неспіввимірні.

"Тобто, вклавши значно менше у трансплантологічну службу, ми могли б рятувати значно більшу кількість пацієнтів. Те саме стосується пацієнтів з гемодіалізом - це наш біль, бо це ті хворі, які могли б отримати трансплантацію нирок і не бути прив'язаними до цієї проблеми. І це теж величезна стаття витрат", - констатував заступник міністра.

Коментуючи тему відправлення пацієнтів на лікування за кордон, він зауважив, що у МОЗ прив'язані до фінансування цієї державної програми.

"З нашого боку ми внесли зміни до постанови і будемо дуже раді, якщо нам вдасться це закінчити,  щоб пацієнт, який потребує лікування за кордоном, потрапляв до списку і на лікування набагато швидше. Так само МОЗ планує за погодженням з відповідними відомствами домовлятися наперед з клініками і укладати гарантійні листи, щоб можна було в екстрених випадках відправляти пацієнта, не чекаючи повного перерахунку коштів", - резюмував урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, 21 квітня Верховна Рада у першому читанні прийняла закон 2386а-1 щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини. Перед голосуванням одна з авторів документу Ольга Богомолець заявила, що цей закон дозволить 326 млн гривень, які сьогодні держава віддає для лікування дітей за кордоном, віддавати вітчизняним установам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-