Замах на Копитка готувала ціла

Замах на Копитка готувала ціла "армія" - правоохоронці

Фото
Укрінформ
Замах на львівського бізнесмена Богдана Копитка, внаслідок чого загинули троє його охоронців, готувався організованою злочинною групою два місяці. Наразі поліція затримала організатора і ще трьох членів цієї групи.

Про це в середу на спільному брифінгу в Києві розповіли генпрокурор України Юрій Луценко, голова МВС Арсен Аваков і перший заступник голови Нацполіції - керівник кримінальної поліції Вадим Троян, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нами вчора був затриманий замовник цього злочину. Це найголовніше. Чому є резонанс? Ця група планувала свій злочин за два місяці до того, як його скоїти", - сказав Троян.

Він повідомив, що організатор пообіцяв виконавцям замовного вбивства 2 млн 600 тис. гривень; злочинна група складалась із 4 осіб, між якими були розподілені ролі.

За словами Трояна, за два місяці до скоєння замаху, коли по трасі, де стався злочин, вкладали новий асфальт, злочинці заклали керований фугас. Засідки були зроблені в двох місцях, через 3 кілометри було закладено ще 2 фугаси. Під час нападу на кортеж підприємця організатор "працював" з кулеметом, поруч з ним один виконавець був також з кулеметом і мав РПГ-26, інші двоє злочинців вели вогонь по кортежу з автоматів.

Правоохоронці затримали всіх членів цієї злочинної групи. Замовника після його затримання в Києві направлено до Львова для проведення слідчих дій.

За словами Луценка, у четвер над організатором ОЗГ має відбутися суд, який обиратиме йому міру запобіжного заходу. Генпрокурор уточнив, що мова йде про уродженця Львова.

"Організатор і всі три члени цієї організованої злочинної групи затримані відповідно до статті 208 Кримінального кодексу України", - зазначив Троян.

За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, один з чотирьох затриманих є громадянином РФ, він прибув на територію України і останні 2 роки займається "такою вільною діяльністю". На фото, яке продемонстрував Аваков, видно, що затриманий має на спині велике татуювання у вигляді свастики.

"Ми знаємо, що ця людина проходила службу в російській армії, і після цього вона була завербована і працювала в фашистських організаціях, які створюють, як ми розуміємо, якраз у Росії. Потім у 2014 році, коли в нас почалися події, він був засланий на нашу територію", - розповів Троян.

Аваков також повідомив, що один із членів групи - колишній учасник АТО, боєць добровольчого батальйону "Айдар".

Як поінформував Троян, під час обшуків був вилучений кулемет, з якого здійснювались постріли, і багато іншої зброї: "Зараз щодо неї проводяться експертизи. Гільзи і набої ми вилучили з місця злочину, тому я думаю, що ми швидко доведемо, що саме з цієї зброї був скоєний злочин".

У гаражі організатора правоохоронці також вилучили пластид.

"Судячи з (результатів - ред.) обшуків, банда готувалася до скоєння інших злочинів, у тому числі не тільки на території Львова, але й на території столиці та навколишніх областей. Тому її ліквідація не тільки поставила крапку в розслідуванні скоєння замаху на життя громадянина Копитка, але й імовірних замахів на життя інших громадян України на території інших областей", - переконаний генеральний прокурор.

Луценко назвав мотивом злочину боротьбу кримінальних елементів за сфери впливу.

У свою чергу Аваков охарактеризував підприємця Копитка, на якого був скоєний замах.

"Підприємець Богдан Копитко, відомий у західних областях України за кличками "Бодя", "Копито", "Долар", - сказав міністр.

Замах на підприємця Копитка було скоєно 29 серпня. Бізнесмен є власником ПАТ "Львівський холодокомбінат" - одного з найбільших виробників морозива в Україні.

Фото: mvs.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-