Кращі проекти конкурсу на створення меморіалу «Бабин Яр» заслуговують на втілення – КМДА

Кращі проекти конкурсу на створення меморіалу «Бабин Яр» заслуговують на втілення – КМДА

Укрінформ
Переможця міжнародного конкурсу на створення меморіального парку «Бабин Яр – Дорогожицький некрополь» не визначено.

Проте в КМДА вважають, що його кращі проекти вирішили найважливіше завдання, і обіцяють підтримку. 

На цьому наголосила заступник директора департаменту містобудування та архітектури КМДА Анна Бондар під час презентації проектів в Українському домі. 

"Результати конкурсу просто фантастичні, бо ті проекти, які увійшли у шорт-лист, вирішили найважливіше питання - яким чином об'єднати розрізнені елементи цієї території в єдиний комплекс", - підкреслила посадовець. 

Вона закликала Національний меморіальний заповідник "Бабин Яр" включитися в публічний дискурс для того, щоб результати цього конкурсу могли бути втілені. 

"А місто допоможе", - запевнила Бондар, подякувавши організаторам конкурсу - Ініціативі "Українсько-єврейська зустріч". 

"Чи дав цей конкурс відповідь на найважливіше питання: як зробити так, аби Бабин Яр, який є водночас символом Голокосту і братською могилою інших жертв нацизму, став місцем пам'яті всіх жертв, щоб припинити це абсолютно непотрібне змагання жертв, яке ми бачимо протягом останніх років, починаючи з 1991-го? Напевно, ні, тому що переможця цього конкурсу не визначено. Але найважливішим є те, що цим конкурсом ми вже задали правильне питання. А це вже початок правильного шляху", - підкреслив голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Він висловив переконання, що дискусії щодо того, як упорядкувати Бабин Яр, мають продовжитися і що в їх продовженні велику роль відіграють конкурс, який відбувся, і роботи, які були на ньому представлені. 

Пол Роберт Магочій, член ради директорів Ініціативи "Українсько-єврейська зустріч", професор історії та політології, голова кафедри українознавства в Університеті Торонто, зазначив, що конкурс дав "дуже конкретизовані ідеї для влади України - для того, щоб з ними продовжити працювати".

"І будемо сподіватися - працювати з певною швидкістю, бо вже настав той час, коли необхідно робити щось належним чином, щоб ушанувати пам'ять людей, які загинули в цьому страшному місці, яке називається Бабин Яр", - підкреслив він.

Магочій додав, що це місце - не для відпочинку і не повинне стати ще одним туристичним об'єктом: "Це має стати місцем пам'яті, місцем, де люди виявляють свою повагу до величезної кількості громадян України, які в основному мають єврейське походження, що були розстріляні, забиті до смерті і навіть поховані вживу". 

Відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, провідний науковий співробітник Музею історії Києва Віталій Нахманович нагадав, що сама територія Бабиного Яру та історичного некрополя навколо нього і досі  залишається занедбаною, непорядкованою і не зрозумілою для тих, хто кожного дня там буває.

"Тому виникла ідея створення меморіального парку, який охопив би Бабин Яр та історичний некрополь, що майже знищений радянською владою, але фізично залишається під землею. Такий меморіальний парк, може, й не примирив би пам'яті тих спільнот, які не можуть між собою домовитися, - оскільки це не питання території Бабиного Яру, це питання в головах, - але для людей, які не включені в цю війну пам'яті, а просто живуть поруч, зробив би цю місцевість зрозумілою. Вони б розуміли, куди приходять, що тут відбувалося, розуміли, що тут треба поводитися по-іншому", - наголосив Нахманович. 

Він нагадав, що конкурс запропонував учасникам вирішити це мінімальними засобами: ландшафтний дизайн, жодних капітальних споруд, жодного втручання в те, що поставлено і споруджено - а це досить складно. 

"На думку незалежного фахового міжнародного журі, кращі проекти впоралися з вирішенням цього завдання", - підсумував історик. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-