Президент Ізраїлю звинуватив бійців ОУН у розстрілах євреїв

Президент Ізраїлю звинуватив бійців ОУН у розстрілах євреїв

Відео
Укрінформ
Президент Ізраїлю Реувен Рівлін звинуватив бійців Організації українських націоналістів у пособництві масового знищення євреїв німецькими нацистами в роки Другої світової війни.

Про це він сказав під час парламентських слухань на тему "75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність", передає кореспондент Укрінформу.

Рівлін зазначив, що близько 1,5 мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни - у Бабиному Яру і в багатьох інших місцях.

"Багато пособників злочинів були й українцями, і серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх та в багатьох випадках видавали німцям", - сказав він.

Він підкреслив, що серед українців було й безліч "праведників світу" - людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв.

"Вірно й те, що було більше 2,5 тисяч праведників народів світу - ті лічені іскри, які яскраво горіли у період темних сутінків людства. Однак більшість мовчала", - зазначив Реувен Рівлін.

При цьому він наголосив, що відносини між українським та єврейським народами сьогодні спрямовані в майбутнє, але не можна допустити, щоб історія забулася.

"Не можна реабілітувати і прославляти антисемітів. Ніякими політичними інтересами не виправдати байдуже мовчання, або невиразне бурмотіння, коли йдеться про антисемітські структури. Лідери країн, що розділяють антисемітські, расистські та неонаціистські погляди, ніколи не стануть бажаними і повноправними членами сім'ї народів світу", - резюмував Президент Ізраїлю.

Нагадаємо: під час німецької окупації Києва під час Другої світової війни урочищі Бабин Яр стало місцем масових розстрілів. Значна частина людей була розстріляна за етнічною ознакою, як євреї чи цигани, також окупанти розстрілювали противників гітлерівського режиму - радянських активістів, підпільників, а також і українських націоналістів. Тільки 29-30 вересня 1941 року було розстріляно близько 34 тис. євреїв.

Розстріляні були і 621 член ОУН, включаючи поетесу Олену Телігу, ім'ям якої названа вулиця, на якій зараз знаходиться урочище.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-