У Бабиному Яру відкрили монумент

У Бабиному Яру відкрили монумент "Ромська кибитка"

Фото
Укрінформ
У Бабиному Яру до 75-их роковин трагедії відкрили монумент "Ромська кибитка" - у пам'ять про ромів, розстріляних у 1941 році.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

"Представники ромського народу стали одними з перших жертв Бабиного Яру. У вересні 1941 року тут були розстріляні п'ять ромських таборів, серед яких більшість складали літні люди, жінки та діти. За свідками очевидців, на страту люди їхали з піснями та в традиційному яскравому вбранні", - ідеться у повідомленні.

Створення пам'ятника було ініційоване у 1998 році Київським міським товариством історії та культури ромського народу "Романіпе". Його автор - всесвітньо відомий український архітектор, скульптор Анатолій Ігнащенко. Початковий варіант мав бути виточений з каменю, однак проект змінили і кибитку виготовили з корабельної сталі на київському заводі "Ленінська кузня". Друга назва пам'ятника - "Чорний жах", або Калі Траш (Kali Tras) - геноцид циган у роки Другої світової війни.

Пам'ятник був розміщений на території Національного історико-архітектурного заповідника "Кам'янець" у м. Кам'янець-Подільський. 13 червня цього року відповідно рішення оргкомітету з підготовки та проведення заходів у зв'язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру Мінкультури звернулося до міського голови м. Кам'янець-Подільський щодо передачі пам'ятного знака до столиці. Під час робочої поїздки на Хмельниччину у липні міністр Євген Нищук провів зустріч з керівництвом області та міста з цього питання. Рішенням сесії міської ради від 12 липня "Ромську кибитку" передали Міністерству культури України.

Фото: Міністерство культури України, risu.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-