В Києві відкрили меморіальну дошку жертвам політичних репресій ХХ століття

В Києві відкрили меморіальну дошку жертвам політичних репресій ХХ століття

Фото
Укрінформ
Голова Служби безпеки України Василь Грицак взяв участь в урочистій церемонії відкриття меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття.

Про це йдеться на сайті СБУ.

"Дошку відкрито на місці колишнього в’їзду-виїзду до внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР (м. Київ, вул. Ірининська, 4). Саме сюди протягом 30-50-их років минулого століття потрапляли ті, хто становив найбільшу загрозу для тоталітарної влади, що тоді панувала на українській землі. Для багатьох із них саме тут трагічно закінчувався шлях мучеництва та жертовності", - йдеться у повідомленні.

За словами Грицака, «господарів цієї будівлі – і сталінське НКВС, і гітлерівське СД - поєднувало одне прагнення: вичавити дух свободи нашого народу, перетворити його на покірного прислужника своїх імперських амбіцій».

Цими днями Україна вшановує 75-ту річницю Бабиного Яру, що став кривавою сторінкою в історії нашої держави. «Ми сумуємо за жертвами репресій і розділяємо біль втрат з їх близькими. Трагедія євреїв – це трагедія українців. Це трагедія української землі, яка, крім нацистського геноциду, пережила сталінський голодомор, пережила комуністичний терор, а нині переживає (і переживе!) путінський антиукраїнський великодержавницький шовінізм», – зазначив Голова СБУ.

У церемонії також узяли участь представники Всеукраїнської Ради церков і релігійних організацій,  голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-