Завдяки ProZorro ліки для в'язнів купили на третину дешевше - Мін'юст

Завдяки ProZorro ліки для в'язнів купили на третину дешевше - Мін'юст

Укрінформ
Перший заступник міністра юстиції  Наталія Севостьянова розповіла про результати першої прозорої закупівлі медичних препаратів у пенітенціарній системі.

Про це вона заявила на брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У серпні-вересні цього року відбулися перші закупівлі в системі ProZorro. Завдяки рекомендаціям, наданим за результатами підписання Меморандуму, ми бачимо на одному типу закупівель дуже позитивний результат. Були закуплені протитуберкульозні препарати, очікувана вартість і пропозиції переможців, у середньому економія становила 34%, тобто ми купили навіть дешевше, ніж очікували. За деякими позиціями економія навіть становила 69%. По результатах ми бачимо, що ми очікували, що витратимо мінімум 15,8 млн грн, а витратили 10,5. Кожний лот включав у себе лише один вид лікарських препаратів, що дозволило безпосереднім виробникам взяти участь у тендері і запропонувати найнижчу ціну", - сказала Севостьянова.

Вона навела приклад, що за 2014-2015 роки держава та установи виконання покарань витратили приблизно 140 млн грн на закупівлю медикаментів.

Севостьянова нагадала, що реформа Державної пенітенціарної служби (ДПТС) розпочалася ще у січні цього року і стосується багатьох сфер суспільного життя, починаючи від покращення умов відбування покарання, пошуку якісних кадрів, запуску служби пробації, а також проведення правильних закупівель, аби матеріально-технічно забезпечувати установи виконання покарань. Закупівлі стосуються багатьох сфер: продукти харчування, медикаменти, вугілля тощо. І щодо прозорості цих закупівель мали запитання багато активістів.

"Ми провели аудит перед тим, як почати реформувати дану сферу, усіх тих закупівель, які проводилися раніше. За минулий рік на всіх закупівлях перемагали лише дві компанії, тому, звичайно, за результатами відсутності будь-якої здорової конкуренції, ціни там були високі. Тому у липні цього року ми разом з колегами з Transparency International, Центру протидії корупції підписали Меморандум про співпрацю, направлений, по-перше, на аудит усіх тих закупівель, які були у минулому вчинені службою і в подальшому навчання нових співробітників, які пройдуть за конкурсом у новий департамент закупівель, аби робити їх правильно", - підкреслила вона.

Так, на переконання першого заступника міністра, уже зараз видно перші результати прозорих закупівель, оскільки, незважаючи на те, що Державна пенітенціарна служба ще не ліквідована і її функції не перейшли до Мін'юсту, тендерному комітету служби надано окремий перелік рекомендацій щодо важливих закупівель.

"У подальшому також будуть аналізуватися результати цих закупівель, і сподіваємося, що вже коли державні закупівлі перейдуть до Міністерства юстиції, вони усі будуть проводитися під моніторингом учасників Меморандуму на постійній основі. Існуюча економія, яку ми зможемо зробити на державних закупівлях, зможе стати тим ресурсом, який допоможе ефективно реалізовувати реформу у наступному році", - наголосила Севостьянова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-