Ар'єв вважає головною загрозою для журналістів фізичне насильство

Ар'єв вважає головною загрозою для журналістів фізичне насильство

Укрінформ
Головна загроза, якої зазнають журналісти під час виконання своїх професійних обов'язків, - загроза фізичного насильства та загроза життю.

Про це на засіданні Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань освіти, науки, культури і ЗМІ сказав голова комітету ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Головна проблема зараз - це фізичне насильство, загроза життю. Це вбивства журналістів, які відбувалися в країнах-членах Ради Європи. Це терористична загроза і загроза з боку радикалів для засобів масової інформації. Це арешти та переслідування журналістів, перешкоджання законній журналістській діяльності у різний спосіб", - сказав Ар'єв.

Зараз, порівняно з 2015 роком, загрози та перешкоджання діяльності журналістів дещо змінилися через зміну медіасередовища. Багато людей отримують інформацію в інтернеті через нові медіа, через соціальні мережі, блоги. 

"Нам треба говорити про те, чи буде зараз ця частина нових медіа, незалежні блогери під нашою увагою. Зокрема щодо порушень прав і свобод тих людей, що не займаються власне журналістикою, але споживачами їхньої інформації є тисячі людей", - сказав Ар'єв. 

Як зазначив на засіданні Комітету генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес, лише за другий квартал 2016 року було зафіксовано на 50% більше випадків тиску чи підриву свободи слова, ніж в першому кварталі поточного року. Зокрема таких випадків було зафіксовано у Туреччині - 341 випадок, у Росії - 36, у Франції - 34. За його словами, найбільше таких випадків фіксується серед журналістів, які розслідують справи, пов'язані з корупцією, та при висвітленні демонстрацій громадських рухів. Крім того, за його словами, в країнах Європи почастішали випадки обмеження діяльності журналістів з боку влади під виглядом боротьби з тероризмом. Як приклад Гутьєррес навів вимоги влади до журналістів розголошувати свої джерела інформації, відмову у видачі перепусток чи акредитації ЗМІ, в тому числі іноземних, вимоги з боку представників влади знищити фото- та відеоматеріали. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-